Zážitková vycházka za jedlým býlím a květy na talíři

Věra Vačkářová
Celý svůj život žiji a pracuji s rostlinami v různých formách. Mou vášní jsou byliny, lidské tělo a naše duše. Ráda předávám radost ze života spolu s přijetím Více o lektorovi »

Kurz teď nemá vypsaný termín
Nech nám svůj e-mail – dáš tak lektorovi podnět k vypsání nového termínu. Jakmile jej vypíše, dáme ti obratem vědět.
Kurz již navštívilo 85 spokojených účastníků. Prohlédni si zpětnou vazbu ⇣
Výprava za poznáním našich lokálních divokých superpotravin. Zažijete rostliny v přírodě, uvidíte kde rostou a jak vypadají a jak se dají chutně připravit. Po kratší vycházce se přesuneme do atelieru na Praze 6 a společně připravíme „plevelové menu“: "špenát „ od polévky až po náplně. Saláty z vařené zeleniny i z čerstvé. Pomazánky. K čaji chutnají "divoké „ sušenky.
Co přinášejí divoké plevele do naší kuchyně? Jemnou delikátní chuť. Jsou plné jarní síly a mají obrovský tah na život a tu nám ochotně předávají v jídle, pití i ve vázách na stole. Pozorujeme přírodu a vnímáme sebe. Vzhůru do života! Živé jídlo - živí lidé!
Přátelé,
víte, co za (ne)obyčejný plevel roste všude kolem nás na loukách, zahradách a podél cest?
Víte, že některé z nich jsou, zcela právem, označeny za domácí superpotraviny?
Víte, že poznáním a svými zkušenostmi s jedlými rostlinami přispíváte k udržitelnosti života a k rozvoji bohatství?
Nabízím výpravu za poznáním jedlých divokých rostlin. Ochutnáme jídla, které si společně připravíme.
Ráda Vám pomohu rozpoznat jedlé plevele a květy v jejich fázích růstu. Někdy je známe jako velké a nepoznáme je malé, nebo naopak. Živé vydají přece jenom trochu jinak než v mobilu či v knize.
Cestou si ukážeme nejrůznější rostliny vhodné k jídlu, k pití i k pečení a k detoxikaci našeho těla.
Z mnohaleté zkušenosti vím, že chutnají mužům i dětem.
Divoké rostliny byly výživnou zeleninou našich předků. Jsou plné vitamínů, minerálů, enzymů, živin. Obsahují řadu prvků, které v konvečně pěstované zelenině nenajdete. Budete překvapeni delikátní chutí bršlice, ptačince, šťovíku, květy šťavele, hluchavek, fialek a dalších…
Z divokých rostlin připravíte celé menu od polévky až po dezert. Jenom potřebujete znát jak vypadají. Můžeme je použít ve formě čerstvých bylinných čajů nebo si je nakrájet do salátů, polévek nebo pomazánek, špenátů, jako oblohu. Jsou skvělé na SMOOTHIE. Vždy čerstvé a živé!
Duben a květen jsou měsíce hojnosti čerstvé a nechemické zeleniny rostoucí všude kolem nás. Sběrem si vyčistíte hlavu i tělo.
Co s sebou?
Vodu na pití, papír na poznámky.
Sejdeme se za každého počasí. Vhodné oblečení: někdy svítí slunce , někdy pofukuje, někdy chvilku kape.
JARO je tu!
P.S. Jedlé kurzy dělám od r. 2012
Posílám k poslechu natáčení s rozhlasem:
Další zajímavé kurzy

Jak připravit kurz na Naučmese.cz

Jak na sociální sítě? Přednášky TOP lektorů z MiniFestu

Jak na investování

Lateral Thinking
Praha ,

Řečtina z pohodlí domova
Webinář - online ,
Nejoblíbenější kurzy tohoto týdne

Řezba z kosti
Praha ,

Smysluplné rozhovory
Olomouc ,

Kváskový chléb poctivě a s láskou
Brno ,

Módní workshop; Sama sobě stylistkou
Praha ,

Minimalistický stříbrný prstýnek s Junou
Praha ,
Výborný kurz. Takový jsem chtěla už dlouho absolvovat.
Kurz byl skvělý, neměla jsem představu co mě čeká a byla jsem příjemně překvapená. Procházely jsme se a ochutnávaly rostliny, které byly výborné, bylo dost času vše si vyfotit a zapsat, mohly jsme se na cokoli zeptat. Bylo moc příjemné posedět na louce v kruhu a ochutnat úžasná jídla, která Věra pro nás připravila. Další den po kurzu jsem byla v parku a měla radost, že poznávám rostliny, kterých jsem si dříve nevšímala. Je to skvělý koníček, který spojuje pobyt v přírodě, seznamování se zdravými dary přírody a zajímavé použití v kuchyni. Určitě budu získané informace využívat.
Byla jsem nadšená. Procházka,která zaujme všechny vaše smysly a jako bonus i ty chuťové při ochutnávce Věrčiných jídel z místních bylinek.
100% využití času, kurz byl naplněný užitečnými informacemi i zážitky v krásném prostředí.
Kurz byl na krásném místě, přálo nám počasí a bylinkový piknik mě úplně uchvátil. Jídlo připravené z bylinek bylo tak výborné, jednoduché a velice chutné. Ochutnávku bylinek přímo z louky a ze stromů to jsem ještě nezažila. Díky Věře jsem si vyrobila své první bylinkové máslo. Děkuji, děkuji, děkuji. :-)
Je fajn že se kurzy s touto tématikou objevují na vašem webu.
Dnes je velmi oblíbené téma zdokonalování technologií,
přitom často zapomínáme na svůj vztah k přírodě a také na své vlastní "biotechnologie" .
Je dobré (a životně důležité) tyto dva směry skloubit dohromady.
Výborný kurz. Dozvěděla jsem se mnoho o jedlým "plevelu". Procházka krásným místem, mnoho chutí přírody. Suprová lektorka a parta žen, co se sešla. Byl to poučný i relaxační zážitek. Určitě doporučuji.
Kurz byl velmi zajímavý, přinesl mi i nový pohled na “plevel” bylinky, všem vřele doporučuji jak kurz tak paní Vačkářovou jako lektorku.
Kurz byl fajn, spíše pro začátečníky. Paní Vačkářová mluví srozumitelně a k věci. A bonusem kurzu je výborné jídlo, které obsahuje býlí a květy :)
Kurz hodnotím velmi dobře, byl mi přínosný.
Příjemná procházka, která osvěží zapadlé vědomosti anebo rovnou obohatí novými. Ochutnávka jídla v rámci procházky je opravdu super. Dle doporučení lektorky jsme si nasbíraly nálož jedlého plevelu a květů domů.
Na vycházku jsem se moc těšila a velmi se mi líbila. Není nad to jednou vidět než 100x slyšet. Paní Věra nám postupně přestavila jedlé rostliny, které jsme rovnou i ochutnaly nejen přímo z trávníku, ale i použité v salátu a pomazánce. Objevila jsem i pro mne dosud neznámou část Šárky. Rozšířila jsem si vědomosti o některých rostlinách, které jsem již znala a naučila se mnoho nového. Příroda je k nám velmi štědrá a i tady platí, že člověk vidí hlavně to, co zná. Procházka s paní Věrou obohatí zdarma Váš jídelníček a ještě prospějete svému zdraví! Určitě vyzkoušejte!
Kurz bych určitě každému doporučila. Byla to velmi příjemná procházka, dozvěděla jsem se spoustu nových informací. Kurz naprosto splnil má očekávání. Teď jsem si jistá, že si sama mohu nasbírat na procházce rostliny, aniž bych se bála, jestli jsou jedlé nebo ne.
Krásná procházka mnou zatím nepoznanou částí Divoké Šárky zpestřenou skvělým piknikem a ochutnáváním bylin, stromů i keřů. Od té doby se při procházení městem dívám, co všechno by se u cesty dalo sníst :) Rozhodně doporučuji.
Velmi přínosný a příjemný zážitek. Udělali jsme si procházku v Divoké Šárce a přímo v přírodě ukázali mnoho rostlin, které se dají jíst (a také jsme je samozřejmě hojně jedli). Skvělé byly i pokrmy, které paní Věra doma připravila a přinesla nám je na ochutnání. Paní Věra je také moc milá a ochotná. Děkuji za kurz. Doporučuji.
Kurz se mi moc líbil. Ochutnali jsme kde co a díky tomu už nebudu mít v přírodě nikdy prázdný žaludek :). Některé rostliny si zkusím pěstovat i doma.
Kurz se mi moc líbil, Věra nám ukázala, kde si rostlinky natrhat a jak je poznat, a také co vše je možné v přírodě ochutnat a jíst. Jsem za to moc ráda a myslím, že Věrka dělá dobrou práci, když nám všem připomíná, jaké dobroty máme všude kolem a jak je k nám příroda štědrá. Děkuji.
Myslím, že by jej měl absolvovat každý, kdo neví na výletě co kde "slupnout"pro své zdraví. Nastala doba vlastní odpovědnosti za zdraví a tak jsou zde nedocenitelné informace z přírody, za které jsem vděčná. Syn Kryštof (8let) to shrnul: "nejlepší den mého životy" :-) Tak tak :-)
Skvělá procházka s plno informacemi. Moc mě bavilo projít se přírodou a dozvědět se co všechno jedlé jsem dosud přehlížel.
Kurz jsem si moc užila – dal mi spoustu nových informací o rostlinách, které běžně potkáváme a míjíme, aniž bychom znali možnosti jejich využití. Ochutnávka jídel byla skvělá a lokalita šáreckého údolí pro tyhle účely naprosto perfektní! Věra je velmi pozitivní, po celou procházku vládla příjemná atmosféra.
Doporučila bych jak "naprostým neznalcům", tak i "mírně pokročilým", kteří si hezky utřídí a obohatí svoje vědomosti.
Splnil mé očekávání – Velmi zajímavý, obohacující a příjemný zážitek.
Smysluplně strávený čas, nad mé očekávání. Kurz hodně obsažný, jak do počtu nově poznaných jedlých bylin, tak do množství doplňujících informací o tom, které části bylin jíst, jak je použít vnitřně, ale i zevně. Vše skvěle doplněno o piknik v trávě, kde byla možnost degustovat použití bylin v jídle, které bylo výborné. Děkuji za příjemný zážitek, za nabyté vědomosti a těším se na příště.
Lektorka umí velmi poutavě vyprávět praktické informace o rostlinách, vše je prokládáno jejich ochutnáváním a při jejím přístupu k vyučování je opravdu snadné si je všechny zapamatovat a poté uvést jejich sběr do praxe i o samotě (vyzkoušeno). Ukazuje jak rostliny vypadají malé, ve květu i větší, aby je člověk rozeznal i za měsíc. Byl to můj druhý kurz sběru plevele (první byl u jiné lektorky a z mého pohledu málo praktický) a musím říct, že kurz pod vedením Věry byl naprosto perfektní. A kdyby toho nebylo málo - Věra připravila skvělý oběd jako ochutnávku a to už člověk pak rovnou běží sbírat, co doporučila a domů vařit. Děkuji z celého srdce!
Pěkná procházka přírodou s řadou (pro mě tedy určitě) překvapivých poznatků. Trochu se o jedlé býlí zajímám, ale tady jsem načerpala další inspiraci přímo v terénu.
Kurz mi pomohl v tom, ze jsem ziskala jistotu v poznavani bylinek, u kterych jsem si driv nebyla jista plus jsem se naucila poznat par novych bylinek, ktere od te doby vidim uplne vsude :-)
Na kurz jsem vyrazil s tím, že dost jedlých rostlin už znám. I přesto jsem poznal spoustu dalších, inspiroval se pro jejich využití v kuchyni a dostal odpovědi na své otázky (a nebylo jich málo). Naprostá spokojenost.
kurz byl uzasny plny zajimavych informaci
Kurz byl super, dozvěděla jsem se spousty zajímavých informací o rostlinkách, naučila jsem se je poznávat a měla jsem možnost i každou z nich ochutnat. Ochutnávky jídel taky super :)
Kurz byl skvělý. Dozvěděla jsem se o mnoha jedlých rostlinách a květech u kterých bych nevěřila, že se vůbec můžou jíst. Atmosféra skvělá. Vynikající pohoštění od lektorky. Odteď už si z každé procházky přinesu něco dobrého. Už se těším na další kurz, který mě opět obohatí co mohu sbírat v další měsících.
praktický, velmi užitečný a chutný - ochutnávka nejen čerstvých nalezených rostlin, ale i hostina v altánu v podobě slaných koláčů, salátu, pomazánky.
Odpovídáš či reaguješ na tento komentář:
Dobry den,
Zrušit odpovědět na tento komentář OdpovědětPrihlasila ksem se na kurz 12.4. od 16:30 v Divoke Sarce.
Neni mi vsak jasne, jak a kde presne skupinu najdu.
Muzete prosim upresnit?
Dekuji
Hana Cifkova
@Hana Cífková Hezký den, Hano, děkujeme za dotaz - nejlepší budete mít obrátit se přímo na lektorku na soukromý kontakt (telefon, email), který jsme vám zaslali například v emailu potvrzujícím přijetí přihlášky. :-)
Zrušit odpovědět na tento komentář OdpovědětDobrý den,
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědětchtěl bych se zeptat zda je tento kurz vhodný i pro děti?
Mám syna 10 let a nevím jestli to zvládne absolvovat se mnou?
Děkuji za odpověď.
MM
@Milan Magerčiak Dobrý den Milane, díky za dotaz. Určitě to váš 10.letý syn fyzicky lehce zvládne. Kurs absolvovala už řada dětí s rodiči, i mladší. Mnohé to vyloženě bavilo a hodně si kurz užily.
Zrušit odpovědět na tento komentář OdpovědětDobrý den budete zase někdy pořádat poznávací kurz na jedlé rostliny?
Zrušit odpovědět na tento komentář OdpovědětDěkuju za odpověď
@Věra Vačkářová Děkuji za odpověď. Prosím o informaci až bude kurz v Praze. Alena
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědět@Janecká alena Dobrý den Aleno, jsou prázdniny a vysoké teploty, tak je vše zpomalené :-). Ani pro jedlé plevele nyní neníúplně štastný čas - většinou jsou hořké, tuhé, vše zraje do plodů, do semen. Mám v plánu udělat pdzimní kurz Jedlých plevelů a bylin, tak jak je běžně nepoužíváme. Jinak Jedlé plevle na jaře : v dubnu a v květnu a červnu budou Byliny. Přeji krásné léto.
Zrušit odpovědět na tento komentář OdpovědětP.S. Můžete mi dát na sebe kontakt, abych vám dala včas vědět.
Dobrý den,
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědětráda bych se zeptala zda se kurz v příštím týdnu tj. 12.4.2018 uskuteční.
Pokud ano, můžete mi říci jaké rostliny lze po tak dlouhé zimě nyní sbírat?
Ptám se, protože ještě v tomto týdnu nejsou ještě pořádně vyrostlé ani kopřivy...
Děkuji
Eliška
@Eliška Červená Dobrý den Eliško, díky za dotaz. Kurz se uskuteční, neboť už všechno roste! Teploty vzrostly a ještě porostou! Díky hojným dešťům a vyšším teplota nastávají ideální podmínky pro růst rostlin. Plevele v tento čas jsou chu'tové křehké, šťavnaté a málo hořké. Rostou kopřivy, různé druhy česneků, pampelišky, užasný je už i můj oblíbenec ptačinec žabinec, bršlice , a další. Kvetou fialky, podběl, podléšky - i ty jsou k jídlu :-). Těším se na viděnou a přeji pěkné dny. Zdravím Věra
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědět