Jeden koktejl nestačí
Alex Mikšovic
Poprvé jsem zatřásl šejkrem v roce1967 v restauraci III. cenové skupiny u přehrady na Souši v Jizerských horách. Kariéru jsem uzavřel v roce 2002 jako šéfbarman Více o lektorovi »
Kurz teď nemá vypsaný termín
Nech nám svůj e-mail – dáš tak lektorovi podnět k vypsání nového termínu. Jakmile jej vypíše, dáme ti obratem vědět.
Kurz již navštívilo 13 spokojených účastníků. Prohlédni si zpětnou vazbu ⇣
Ahoj, cocktailians!
Vstoupili jste na stránku 3. dílu tréninkového tritptychu, jehož cílem je naučit vás míchat koktejly. Je dosažitelný?
V roce 1948 napsal David A. Embury, newyorský advokát a zanícený barman amatér, ve vynikající knížce The Fine Art of Mixing Drinks: „Kdokoliv může dělat dobré koktejly. Umění míchání nápojů není přísně a žárlivě střeženým tajemstvím. Ani schopností získanou lety svědomitého úsilí. Lze se mu naučit prakticky přes noc."
250 účastníků, kteří prošli kursem Koktejly jsou věčné (I) a (II), se přesvědčilo, že David nepřeháněl.
Kurs Jeden koktejl nestačí je zaměřen na agenta 007 a jeho preference, stanoviska a postřehy v oboru míšených nápojů.
James Bond nikdy nenamíchal ani jeden koktejl.
Sean Connery si koktejly pouze objednával, Roger Moore nezašel ani tak daleko a jak se svěřil v březnu 2015 čtenářům Guardianu, vždycky mu je objednal někdo jiný. Danielu Craigovi drink rovnou odmítli podat. Přesto agent 007 v literárním a filmovém kánonu sedmdesát let ovlivňuje světovou barovou kulturu.
V prémiovém speciálu Jeden koktejl nestačí si namícháte (a vypijete) za použití základních metod výroby míšených nápojů:
- Americano (první koktejl, který si 007 objednal, a to v prvním románu, Casino Royale)
- Vesper (mix, jenž se představil světu v románu v Casinu Royale, ale poprvé ho míchá barman ve filmu Quantum of Solace)
- Old Fashioned (agentův oblíbený drink na bázi Bourbon whiskey napříč knihami a filmy)
- Bloody Mary (zamícháte si ji prstem jako Domino v románu Thunderball)
- Alexander (známý z povídky Riziko) nebo Stinger (Tiffany a Bond si ho objednávají hned dvakrát, a to v románu Diamanty jsou věčné; není tajemstvím, že titul knihy inspiroval název základního kursu pro barmany-amatéry, viz níže)
Uvidíte čtvrthodinový dokument prezentující Bondovo působení v nápojové gastronomii.
Kurs trvá 4 hodiny. Kursovné činí 1200,- Kč.
Kurs se koná minimálně čtyřikrát do roka od 10 do 14 hodin v Bugsy's Baru (Praha 1, roh Kostečné a Pařížské), pokud se přihlásí 003 až 007 zájemců!
Premiéra kursu se uskutečnila u příležitosti 120. výročí narození českého herce plným jménem Jana Křtitele Františka Serafínského Wericha (*6. 2. 1905), jenž absolvoval kamerové zkoušky na postavu padoucha Blofelda ve filmu Žiješ pouze dvakrát, ale pro svůj laskavý zjev nebyl režisérem do role obsazen.
První repríza kursu Jeden koktejl nestačí se uskuteční v sobotu 8. listopadu 2025 v předvečer 105. narozenin Jamese Bonda (*11. listopadu 1920)!
Kde se ve mně bere odvaha vést nabídnout tento kurs? Svou standardní čtyřicetiletou kariéru jsem ukončil v roce 2002 jako šéfbarman Bebop Baru hotelu Radisson SAS Alcron Praha a dodnes působím pravidelně v pražském Bugsy´s Baru jako specialista na klasické koktejly. Vydal jsem řadu odborných příruček, naposledy knížku Jeden koktejl nestačí (GRADA, 2023). S Naucmese.cz spolupracuji jedenáctým rokem.
Pro vás, kteří se zajímáte o míšené nápoje, jsou určeny i další kursy triptychu: základní Koktejly jsou věčné (I) a pokračovací Koktejly jsou věčné II (již brzy). Podrobnosti na jejich stránkách.
Další zajímavé kurzy
Jak na osobní finance
Upeč si svůj dort a vánočku aneb vše se dá naučit
Brno ,
Příprava na příjímací zkoušky z matematiky (ZŠ)
Webinář - online ,
Emoční jóga
TĚLO V POHYBU, MYSL V KLIDU: 8týdenní kurz taneční improvizace
Praha ,
Nejoblíbenější kurzy tohoto týdne
Jak vymýšlet nápady
Módní workshop; Sama sobě stylistkou
Plzeň ,
Hlasem k sobě: síla více-hlasu
Praha ,
Smysluplné rozhovory
Brno ,
Základy indického vaření aneb zdravotní aspekty indického stravování
Ostrava ,
Jako domácí amatérský barman, který si chtěl rozšířit obzory v přípravě koktejlů, mohu říct, že kurz “Jeden koktejl nestačí” byl opravdu skvělý. Alex je nesmírně zkušený a jeho znalosti o koktejlech jsou hluboké, což se hezky odráží v celkovém zážitku. Kurz nebyl jen o pouhém míchání nápojů, ale i o pochopení historie koktejlů, správných technik a kvalitních surovin, což pro mě jako amatéra bylo velmi inspirující.
Na druhou stranu, množství informací a praktických ukázek se může zdát pro úplného začátečníka trochu zahlcující – ale to je asi daň za to, že kurz je postaven na vysoce profesionální úrovni. Někdy jsem potřeboval více času na zvládnutí techniky, ale díky trpělivému Alexovi jsem vše zvládnul. Atmosféra v Bugsy’s Baru byla příjemná a stylová, což umocnilo celkový dojem a dodalo kurzu na autenticitě.
Celkově bych kurz doporučil každému, kdo si chce posunout své dovednosti na vyšší úroveň. I když jsem odcházel trochu unavený, byl jsem nadšený z toho, co jsem se naučil. Kurz je víc než jen “jeden koktejl” – je to cesta k opravdovému barmanství s duší a respektem k tradici
Kurz je přínosný pro nováčky, ale bezpochyby potěší i mírně pokročilé milovníky koktejlů. Alex má skvělý přehled o bondovkách a drincích, které se v nich objevují, dokáže je poutavě představit účastníkům kurzu a zpestřením byl i krátký dokument se shrnutím Bondovy náklonosti k alkoholu. :-) Za mě příjemně strávený čas v bezva společnosti. Množství koktejlů je pro netrénované trochu "nálož", tak s sebou doporučuju něco k zakousnutí. ;-)
Odpovídáš či reaguješ na tento komentář: