Zelenina z přírody

Ivana Paukertová

Jsem odborný botanik na volné noze a zajímá mě všechno, co se týká rostlin. Dříve jsem se zabývala těmi léčivými, už devět let se věnuji rostlinám jedlým. Více o lektorovi »

Ivana Paukertová

Jsem odborný botanik na volné noze a zajímá mě všechno, co se týká rostlin. Dříve jsem se zabývala těmi léčivými, už devět let se věnuji rostlinám jedlým. Více o lektorovi »

Brno (mapa)

už jen 2 účastníci a kurz se uskuteční

Zbývá 14 míst

Přihlášení účastníci

Nech nám na sebe email

Dáme ti vědět, když lektor vypíše další nové termíny.

Poznámka k termínu

Budeme se učit poznávat jedlé rostliny na okraji Brna. Takže s tím počítejte, nebude žádná panenská příroda. Nejvíc těchto zdrojů je v současné době stejně v okolí člověka.

Zelenina. Vždy čerstvá, plná vitamínů a minerálů. A zadarmo. Která že to je? Ta divoká!

Rostliny sbírané v přírodě byly až donedávna zdrojem potravy a v různých částech světa stále ještě jsou. Naši předkové sbírání rostlin v přírodě pokládali za samozřejmé, zatímco my, „moderní lidé“, hážeme dary přírody často z prosté neznalosti neužitečně na kompost.

Ukážu ti, kde a jak tuto zapomenutou zeleninu v přírodě najít, jak ji poznat, co dobrého z ní připravit a ani výživové hodnoty nenecháme stranou. Leckterý „plevel“ má totiž vyšší obsah vitamínu C než tradiční citrón.

V kurzu ti představím několik jedlých druhů, které se dají použít v kuchyni jako hlavní surovina. Budou z těch nejhojnějších, které rostou téměř všude, jejich sběr je většinou rychlý a efektivní a zároveň poskytují řadu vitamínů a minerálů, které nám často ve výživě chybí.

K každému druhu dostaneš tabulku výživových hodnot a recepty. A možná tě překvapí, že divoká zelenina je v řadě případů bohatší na vitamíny a minerály než ta z obchodu.

Na profilovém obrázku kurzu třeba vidíš tradiční levantinský salát fatouch, kde celou jeho polovinu v receptu tvoří šrucha zelná. Dříve se jako zelenina pěstovala i u nás. Merlík bílý je zase oblíbenou zeleninou v Indii, kde se na jídlo i pěstuje, na Youtube se z něho dají najít stovky skvělých receptů. Kokoška se používá v Asii, je součástí kuchyně čínské, korejské a japonské. No a tak dál. Pokračovat můžem na kurzu.

Víš, že Ivana vede také tyto kurzy?

Víš, že Ivana vede také tyto kurzy?

Doprovodné fotky

Odebírej náš newsletter

Posíláme tipy na nové kurzy, zajímavé a přínosné články. Informujeme o dění a vývoji projektu Naučmese.