Zážitková vycházka za jedlým býlím a květy na talíři
Věra Vačkářová
Celý svůj život žiji a pracuji s rostlinami v různých formách. Mou vášní jsou byliny, lidské tělo a naše duše. Ráda předávám radost ze života spolu s přijetím Více o lektorovi »
Kurz teď nemá vypsaný termín
Nech nám svůj e-mail – dáš tak lektorovi podnět k vypsání nového termínu. Jakmile jej vypíše, dáme ti obratem vědět.
Kurz již navštívilo 85 spokojených účastníků. Prohlédni si zpětnou vazbu ⇣
Výprava za poznáním našich lokálních, divokých superpotravin.
Vzhůru do života! Živé jídlo - živí lidé! Proč zařadit do své kuchyně divoké plevele? Jsou plné jarní síly a mají obrovský tah na život a tu nám ochotně předávají v jídle, pití i ve vázách na stole. Učíme se pozorovat přírodu a vnímat sebe.
Přátelé,
víte, co za (ne)obyčejný plevel roste všude kolem nás na loukách, zahradách a podél cest?
Víte, že některé z nich jsou, zcela právem, označeny za domácí superpotraviny?
Víte, že poznáním a svými zkušenostmi s jedlými rostlinami přispíváte k udržitelnosti života a k rozvoji bohatství?
Nabízím výpravu za poznáním jedlých divokých rostlin. Ochutnáte jídla z nich připravená.
Ráda Vám pomohu rozpoznat jedlé plevele a květy v jejich fázích růstu. Někdy je známe jako velké a nepoznáme je malé, nebo naopak.
Cestou si ukážeme nejrůznější rostliny vhodné k jídlu, k pití i k pečení a k detoxikaci našeho těla.
Součástí vycházky je tentokrát malá ochutnávka hotového jídla z plevelů doma připraveného. Z mnohaleté zkušenosti vím, že chutnají mužům i dětem.
Divoké rostliny byly výživnou zeleninou našich předků. Jsou plné vitamínů, minerálů, enzymů, živin. Obsahují řadu prvků, které v konvečně pěstované zelenině nenajdete. Budete překvapeni delikátní chutí bršlice, ptačince, šťovíku, květy šťavele, hluchavek, fialek a dalších…
Z divokých rostlin připravíte celé menu od polévky až po dezert. Jenom potřebujete znát jak vypadají.Můžeme je použít ve formě čerstvých bylinných čajů nebo si je nakrájet do salátů, polévek nebo pomazánek, špenátů, jako oblohu. Jsou skvělé na SMOOTHIE. Vždy čerstvé a živé!
Duben a květen jsou měsíce hojnosti čerstvé a nechemické zeleniny. Sběrem si vyčistíte hlavu i tělo.
Co s sebou?
Misku se lžičkou na ochutnávku jídla. Vodu na pití. papír na vaše poznámky.
Sejdeme se za každého počasí. Vhodné oblečení: někdy svítí slunce , někdy pofukuje, někdy chvilku kape.
JARO je tu!
P.S. Jedlé kurzy dělám od r. 2012
Posílám k poslechu natáčení s rozhlasem:
Další zajímavé kurzy
Jak připravit kurz na Naučmese.cz
Jak na sociální sítě? Přednášky TOP lektorů z MiniFestu
Jak na investování
Řečtina z pohodlí domova
Webinář - online ,
Budete se brát? Vyrobte si snubní prsteny
Frýdek-Místek ,
Nejoblíbenější kurzy tohoto týdne
Radkova Rétorika #1: „Poslouchají mě vůbec?“
Brno ,
Řezbářský kurz aneb Velká radost z malého kousku dřeva
Ostrava ,
Jak na obsah jako profesionální kreativci
Praha ,
Budování značek: prakticky & účelně
Brno ,
Najděte svůj osobitý styl (a už ho neztraťte)
Praha ,
Výborný kurz. Takový jsem chtěla už dlouho absolvovat.
Kurz byl skvělý, neměla jsem představu co mě čeká a byla jsem příjemně překvapená. Procházely jsme se a ochutnávaly rostliny, které byly výborné, bylo dost času vše si vyfotit a zapsat, mohly jsme se na cokoli zeptat. Bylo moc příjemné posedět na louce v kruhu a ochutnat úžasná jídla, která Věra pro nás připravila. Další den po kurzu jsem byla v parku a měla radost, že poznávám rostliny, kterých jsem si dříve nevšímala. Je to skvělý koníček, který spojuje pobyt v přírodě, seznamování se zdravými dary přírody a zajímavé použití v kuchyni. Určitě budu získané informace využívat.
Byla jsem nadšená. Procházka,která zaujme všechny vaše smysly a jako bonus i ty chuťové při ochutnávce Věrčiných jídel z místních bylinek.
100% využití času, kurz byl naplněný užitečnými informacemi i zážitky v krásném prostředí.
Kurz byl na krásném místě, přálo nám počasí a bylinkový piknik mě úplně uchvátil. Jídlo připravené z bylinek bylo tak výborné, jednoduché a velice chutné. Ochutnávku bylinek přímo z louky a ze stromů to jsem ještě nezažila. Díky Věře jsem si vyrobila své první bylinkové máslo. Děkuji, děkuji, děkuji. :-)
Je fajn že se kurzy s touto tématikou objevují na vašem webu.
Dnes je velmi oblíbené téma zdokonalování technologií,
přitom často zapomínáme na svůj vztah k přírodě a také na své vlastní "biotechnologie" .
Je dobré (a životně důležité) tyto dva směry skloubit dohromady.
Výborný kurz. Dozvěděla jsem se mnoho o jedlým "plevelu". Procházka krásným místem, mnoho chutí přírody. Suprová lektorka a parta žen, co se sešla. Byl to poučný i relaxační zážitek. Určitě doporučuji.
Kurz byl velmi zajímavý, přinesl mi i nový pohled na “plevel” bylinky, všem vřele doporučuji jak kurz tak paní Vačkářovou jako lektorku.
Kurz byl fajn, spíše pro začátečníky. Paní Vačkářová mluví srozumitelně a k věci. A bonusem kurzu je výborné jídlo, které obsahuje býlí a květy :)
Kurz hodnotím velmi dobře, byl mi přínosný.
Odpovídáš či reaguješ na tento komentář:
Dobry den,
Zrušit odpovědět na tento komentář OdpovědětPrihlasila ksem se na kurz 12.4. od 16:30 v Divoke Sarce.
Neni mi vsak jasne, jak a kde presne skupinu najdu.
Muzete prosim upresnit?
Dekuji
Hana Cifkova
@Hana Cífková Hezký den, Hano, děkujeme za dotaz - nejlepší budete mít obrátit se přímo na lektorku na soukromý kontakt (telefon, email), který jsme vám zaslali například v emailu potvrzujícím přijetí přihlášky. :-)
Zrušit odpovědět na tento komentář OdpovědětDobrý den,
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědětchtěl bych se zeptat zda je tento kurz vhodný i pro děti?
Mám syna 10 let a nevím jestli to zvládne absolvovat se mnou?
Děkuji za odpověď.
MM
@Milan Magerčiak Dobrý den Milane, díky za dotaz. Určitě to váš 10.letý syn fyzicky lehce zvládne. Kurs absolvovala už řada dětí s rodiči, i mladší. Mnohé to vyloženě bavilo a hodně si kurz užily.
Zrušit odpovědět na tento komentář OdpovědětDobrý den budete zase někdy pořádat poznávací kurz na jedlé rostliny?
Zrušit odpovědět na tento komentář OdpovědětDěkuju za odpověď
@Věra Vačkářová Děkuji za odpověď. Prosím o informaci až bude kurz v Praze. Alena
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědět@Janecká alena Dobrý den Aleno, jsou prázdniny a vysoké teploty, tak je vše zpomalené :-). Ani pro jedlé plevele nyní neníúplně štastný čas - většinou jsou hořké, tuhé, vše zraje do plodů, do semen. Mám v plánu udělat pdzimní kurz Jedlých plevelů a bylin, tak jak je běžně nepoužíváme. Jinak Jedlé plevle na jaře : v dubnu a v květnu a červnu budou Byliny. Přeji krásné léto.
Zrušit odpovědět na tento komentář OdpovědětP.S. Můžete mi dát na sebe kontakt, abych vám dala včas vědět.
Dobrý den,
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědětráda bych se zeptala zda se kurz v příštím týdnu tj. 12.4.2018 uskuteční.
Pokud ano, můžete mi říci jaké rostliny lze po tak dlouhé zimě nyní sbírat?
Ptám se, protože ještě v tomto týdnu nejsou ještě pořádně vyrostlé ani kopřivy...
Děkuji
Eliška
@Eliška Červená Dobrý den Eliško, díky za dotaz. Kurz se uskuteční, neboť už všechno roste! Teploty vzrostly a ještě porostou! Díky hojným dešťům a vyšším teplota nastávají ideální podmínky pro růst rostlin. Plevele v tento čas jsou chu'tové křehké, šťavnaté a málo hořké. Rostou kopřivy, různé druhy česneků, pampelišky, užasný je už i můj oblíbenec ptačinec žabinec, bršlice , a další. Kvetou fialky, podběl, podléšky - i ty jsou k jídlu :-). Těším se na viděnou a přeji pěkné dny. Zdravím Věra
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědět