Kvaskový chléb poctivě a s láskou

Lubomir Kobeda
Na Naučmese.cz jsem prišel, abych se něco nového naučil. To trvalo jenom chvilku, protože jsem zjistil, že i já můžu něco naučit ostatní. Jsem ITák a lektorování na Naučmese je pro mě relaxace a možnost realizovat své Více o lektorovi »

už jen jeden účastník a kurz se uskuteční
Zbývá 6 míst
Přihlášení účastníci
-
Michal
-
Michal
-
Lukáš
-
Radek
Kurz již navštívilo 406 spokojených účastníků. Prohlédni si zpětnou vazbu ⇣
Tento kurz Vás naučí skoro zapomenutou dovednost pečení chleba. Jednu z nekrásnějších dovedností, dávný slovanský obyčej uctívání hostů chlebem a solí, chléb jako symbol pohostinosti a úcty k přírodě a lidské práci. Vrátíme čas zpět a upečeme si poctivý bochník chleba vlastníma rukama.
Někdo by mohl říct chleba jako chleba, ale jenom ten co si ho upeče doma si dokáže vážit tohoto daru, hlavně pokud ho upeče poctivě a s láskou a není potřeba dalších slov. Stačí ukrojit další krajíc a ochutnat.
Na kurzu si připravíte a upečete CELÝ bochník chleba, Součástí kurzu je opravdu kompletní postup, od založení mateřského kvasu, přípravy těsta až po upečení bochníku.
Co Vám z kurzu nabalím domů:
- Vlastnoručně vyrobený bochník kváskového chleba
- Mateřský kvásek
- Příjemný zážitek
- Možnost zakoupit originální pedigovou ošatku pro další pečení
- Vědomosti ke správné výrobě domácího chleba
- NOVINKA: startovací balíček - všechny suroviny pro první samostatné pečení chleba po kurzu.
Součástí kurzu je jak praktická tak teoretická část a aby jsme neumřeli hladem, tak si uvaříme krkonošské kyselo.
Co si vzít sebou?
Určitě vemte dobrou náladu, tužku a sešit na poznámky, zástěru (pokud uznáte za vhodné).
Už se na Vás moc těším a věřte, že budete mít obrovskou radost až půjdete domů s voňavým bochníkem chleba v náručí.
Víš, že Lubomir vede také tyto kurzy?
Další zajímavé kurzy

Jak připravit kurz na Naučmese.cz

Travelhacking: Jak na nízkonákladové cestování kolem světa

Naučme se hrát na flétnu
Brno ,

Jak na sociální sítě? Přednášky TOP lektorů z Naučmese MiniFestu

Hravé háčkování pro začátečníky
Brno ,
Nejoblíbenější kurzy tohoto týdne

Řezbářský kurz aneb Velká radost z malého kousku dřeva
Liberec ,

Řezbářský kurzík
Brno ,

Manuál na Mozek KURZ
Praha ,

Usměvavé krasopsaní
Praha ,

Citlivý řez ovocných stromů – teorie i praxe
Kyjov ,
Kurz byl perfektně připravený. Každý krok byl skvěle teoreticky vysvětlený, potom jsme si prakticky vyzkoušeli vše od práce s kváskem až po upečení bochníku. Chléb se povedl všem. Po dřívějších neúspěšných pokusech jsem pochopila, kde jsem dělala chyby a už se podařilo chléb úspěšně upéct i doma. Kurz mohu doporučit jak začátečníkům tak i těm, kterým se pečení kváskového chleba nedaří.
S touto zpětnou vazbou jsem čekala několik dní, a to jen proto, abych už měla za sebou přípravu kváskového chleba sama a v domácích podmínkách. Na kurzu jsem ho samozřejmě vlastnoručně připravovala, ale teprve včera se v kuchyni odehrála generálka, protože až budete chleba dělat sami, zjistíte, že si nepamatujete úplně každý detail toho, jak s těstem přesně pohybovat :)
Každopádně chléb dopadl na výbornou a sklidila jsem nadšené ovace. Pečení teda skončilo o půl jedné ráno (byt voněl čerstvým chlebem a samozřejmě jsme ještě zvládli počkat na velmi teplou ochutnávku), takže časový harmonogram ještě musím trochu vychytat, ale umím vše potřebné.
Kromě úžasné praktické dovednosti, kterou jsem si z kurzu odnesla, jsem také ocenila startovací balíček (takže jsem nemusela hned další den pro mouku) a hlavně recepty, které mám v plánu všechny postupně vyzkoušet.
Kromě toho, že je kurz kurzem, je také příjemně stráveným odpolednem plným nasávání znalostí, uždibování kvásku a pojídání kysela. Po včerejší vlastnoruční přípravě chleba už také chápu, jak perfektně je načasovaná celá příprava kurzu.
Moc díky za tenhle vypečený kurz!
Kurz je velmi dobře koncipovaný (původně jsem přemýšlela, co tam budeme celé odpoledne dělat) a rozhodně to byl velmi efektivně vyplněný čas.
Velmi dobře připravený, bez časových prostojů.
Kurz byl výborně připraven jak po obsahové tak po organizační stránce.
Pro mě byl kurz velice přínosný, dozvěděla jsem se, co vše dělám při pečení chleba za chyby, jak mám postupovat, aby se dařilo. Všechny otázky byly zodpovězeny. Super byl balíček surovin na dom pro upečení chleba ?
Kurz pečení kváskového chleba je vhodný pro všechny, kteří chtějí strávit hezké odpoledne, ať jsou v pečení úplní začátečníci, nebo už nějaký ten chleba upekli. Já osobně už mám pár desítek chlebů za sebou a tento kurz mi dal opravdu hodně. Nedozvěděli jsme se jen jakým způsobem v jednotlivých fázích postupovat, ale hlavně proč to dělat právě takto a čeho se vyvarovat, takže jsem si odnesla spoustu nových poznatků a věřím, že teď už nebudu muset u každého bochníku trnout, jesti to vyjde nebo ne. Kurz byl velice dobře zorganizovaný. Stále se něco dělo, volný čas mezi jednotlivými fázemi přípravy lektor vhodně vyplnil dalšími činnostmi. Ať už přednáškou o kvásku, nebo společnou přípravou občerstvení. Vše probíhalo ve velice přátelské atmosféře, nebyly zde žádné zbytečné prostoje, nebo naopak spěch. Celé odpoledne pro mě byl skvělý relax a super zážitek. Kurz můžu vřele doporučit!
Před kurzem jsem upekla asi 20 chlebů, načetla spousty internetových receptů a předpokládala jsem, že se spíše jen utvrdím v tom, co vím a vyzkouším si to prakticky i ve skupině.
A ono ne :)
Dozvěděla jsem se jiné postupy a pohledy na věc s vysvětlením, proč to takto musí nebo může fungovat, které se na internetu nedočtete.
Praktické vysvětlení bylo taky přínosné, na těstech všech účastníků jsme si mohli osahat správnou dobu kynutí nebo si třeba vyzkoušet vyklopení chleba do horké remosky, bez pečícího papíru.
A kvásek, který jsme dostali i s sebou, naprosto famózně voní! Jsem zvědavá na rozdíl, až vyzkouším upéct chleba se svým starým a s tímto novým, ale obávám se, že budu muset svému starému Ferdovi vymyslet nějaké důstojné rozloučení :)
ocenila jsem menší počet účastníků, takže se na všechny dostalo a všechny dotazy byly zodpovězeny. prezentace byla velmi přehledná, jasná a účastníkům následně k dispozici. kurz se mi moc líbil, byl skvěle zorganizován a přínosný
Naučila jsem se to, co jsem doma svépomocí nezvládla a odnesla si plno rad a tipů
Odpovídáš či reaguješ na tento komentář:
Dobrý den,
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědětbude ještě v Brně kurs pečení chleba z kvasu?
Děkuji.
Jana
@Jana Wičarová Dobrý den, moc děkuji za zájem o kurz, nové termíny určitě budou. Po Novém roce dohodnu a přidám nové termíny pro Brno. Stačí si přidat kurz do seznamu přání a na váš email přijde upozornění, jakmile bude nový termín dostupný. Budu se moc těšit. Luboš
Zrušit odpovědět na tento komentář OdpovědětProsím jak dlouho trvá kurz pečení chleba? Děkuji
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědět@Lenka Košařová Kurz trvá 7 hodin, Chleba je hotov za cca. 6 hodin, poslední hodina je určena diskuzi a užívání si radosti s právě upečeného chleba.Čas uběhne velmi rychle, vše je naplánováno tak, aby kurz hezky plynul, střídání praktické a teoretické části a samozrějmě velmi oblíbené části přípravy večeře.
Zrušit odpovědět na tento komentář OdpovědětDobrý den, na kurzu se dozvíte úplně vše o kvásku a na tomto základě pak nebude těžké upéct ani celožitný bochník. Určitě si popíšeme a vysvětlíme odlišnosti chleba celožitného.
Zrušit odpovědět na tento komentář OdpovědětDobrý den,
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědětchtěla bych se zeptat, zda jsou dovednosti získané na kurzu aplikovatelné i na kváskový žitný chleba?
Děkuji za odpověď.
Ondrůjová