Vycházka se sběrem jedlých a třeba i léčivých rostlin

9nlmolv2a3knp1o-fotka.jpeg

Ivana Paukertová

Jsem odborný botanik na volné noze a zajímá mě všechno, co se týká rostlin. Dříve jsem se zabývala těmi léčivými, už devět let se věnuji rostlinám jedlým. Sbírám tradiční recepty, vařím podle nich a ráda to učím ostatní. Více o lektorovi »

9nlmolv2a3knp1o-fotka.jpeg

Ivana Paukertová

Jsem odborný botanik na volné noze a zajímá mě všechno, co se týká rostlin. Dříve jsem se zabývala těmi léčivými, už devět let se věnuji rostlinám jedlým. Sbírám tradiční recepty, vařím podle nich a ráda to učím ostatní. Více o lektorovi »

9nlmolv2a3knp1o-fotka.jpeg

Ivana Paukertová

Jsem odborný botanik na volné noze a zajímá mě všechno, co se týká rostlin. Dříve jsem se zabývala těmi léčivými, už devět let se věnuji rostlinám jedlým. Sbírám tradiční recepty, vařím podle nich a ráda to učím ostatní. Více o lektorovi »

647loh1k19jghbn-vychazka-detail.jpeg
Brno (mapa)

Termín je dostatečně naplněn – kurz proběhne, hurá!

Zbývá 10 míst

Přihlášení účastníci

Brno (mapa)

už jen jeden účastník a kurz se uskuteční

Zbývá 15 míst

Brno (mapa)

už jen 2 účastníci a kurz se uskuteční

Zbývá 12 míst

Nevyhovuje ti termín?

Nech nám svůj e-mail – dáme ti vědět, jakmile lektor vypíše nový termín.

Kurz již navštívilo 19 spokojených účastníků. Prohlédni si zpětnou vazbu ⇣

Poznámka k termínu

Pozor! Tato vycházka je celodenní. Na oběd počítám s přestávkou, většinou chodíme do hospody na trase, ale můžete si přinést i vlastní zásoby.

Dobrodružnou a objevnou cestu po štědrých darech matky přírody podnikneme na severozápadním okraji Brna.

Povíme si, jak ty jedlé poznáme, kde je obvykle najdeme, jak s nimi zacházet v kuchyni a co dobrého uvařit. Zmíním i výživové hodnoty, léčivost, a možná dostanete i malou porci historie a vztahů rostlin k prostředí, živočenichům i ostatním rostlinám.

Ty vhodné k jídlu za syrova budeme rovnou ochutnávat, jo a nevynecháme ani pěstované „pro okrasu“. Dozvíte se i to, které „plevely“ tady u nás zbytečně házíme na kompost, ačkoliv jinde ve světě se pěstují jako ceněná zelenina.

Jdeme i za deště. V případě opravdu brutálního počasí, jako je nečekaná průtrž mračen, se domluvíme na řešení: jiný termín nebo si v hospodě pustíme nějaké prezentace.

Povalíme k Bástru na Prygl nebo na Palandu a zgómnem to tam. Hodíme čučku a pípnem jak z těch cajků klohnit gábl. Ze startu to ochalujem. Když nebude zoncna, ale těžká regna, razíme do paluši. Na tuty to bude špica lochec děcka, tak naklapte na ty žgryndy. 

Těším se na vás!

Co sebou

  • dobrou náladu
  • kdo si chce zapisovat, zápisník s tvrdými deskami
  • kdo si chce udělat herbář, paklík novinového papíru (hladké reklamní letáky co nesají vlhkost se nehodí) ve tvrdých deskách a nastříhané lístečky na popisy
  • kdo si chce nasbírat domů, látkovou tašku nebo košík a sáčky
  • kdo si chce rostliny fotit, doporučuji též předem nastříhané lístečky, popsané kytky se vám později nebudou plést
  • kdo chce ochutnávat, láhev s vodou na umývání
  • lžičku na ochutnávání mých výrobků
  • podle počasí deštník

 

 

Odebírej náš newsletter

Posíláme tipy na nové kurzy, zajímavé a přínosné články. Informujeme o dění a vývoji projektu Naučmese.