Den s čuníkem aneb "od selátka na náš stůl"

20141110-091426-cimg0460.jpg

Štěpánka Matějková

Je tomu už něco málo přes tři roky, kdy jsem si řekla dost, sbalila psa a rok a půl starou dcerku, prodala byt u Prahy a koupila statek na Vysočině. Od té doby už nemám čas na teoretické kurzy o soběstačnosti, od té doby Více o lektorovi »

20141110-091425-ill-3477.jpg

Kurz bohužel není aktivní

Nech nám svůj e-mail, dáme ti vedět, až bude kurz aktivní Sledováním kurzu dáš lektorovi podnět, aby kurz obnovil! ;)

  • Přemýšlíte, že časem odejdete na vesnici a budete chovat zvířata nejen pro radost, ale i vlastní obživu?
  • Zajímá vás, jak se u nás žijí hospodářská zvířata a čím se krmí?
  • Chcete se dozvědět jaký je opravdický rozdíl v podmínkách velkochovů a "eko"chovů?
  • Vyzkoušeli byste si možnosti využití produktů zvířat a techniky zpracování?
  • Rádi byste si užili netradiční den v přírodě se spoustou zvířat a podobně naladěných lidí?

..a jste ochotni se kvůli tomu zvednout ze židlí a vypravit se na cestu? možná vás čeká nepohodlí, nepřízeň počasí, bahno(nebo i horší věci:)..

Pokud jste alespoň na některou otázek (a zejména tu poslední) odpověděli ANO, je můj "kurz" určený právě pro vás:)

Prvním setkání (doufám, že jich bude víc) má téma

PRASE DOMÁCÍ

konkrétně s naši - Paní Pé, Servác, Bonifác, Žofie a Qvída.

Budeme si povídat o tom

  • jak se prasata chovají v různých podmínkách 
  • jak se dá zkloubit ekonomika chovu s welfere(pohodou čuníka)
  • probereme si jeho život od narození po náš stůl
  • rozebereme plemena a jejich specifika aneb chcete mazlíka nebo večeři, a existuje prase pastevecké?

A abysme jen nepovídali, stihneme u toho

  • podrbat si naše čuníky, nakrmíme je, zájemci si s nimi mohou dát bahenní lázeň:)
  • jednoho čuníka kompletně zpracovat..

Ano, čeká vás domácí zabíjačka.

Pro útlocitnější povahy - čuník už bude zabitý den předem, ale budeme mít k dispozici všechny "součásti" včetně krve a orgánů, takže si společně připravíme krvavou polévku, ovar, jitrnice, tlačenku, sulc, škvarky...rozbouráme celé prasátko a naučíme se na co je jaké maso dobré, všechno pěkně postaru, poctivě.

V ceně kurzu je zahrnuto všechno co sníte, takže doporučujeme předem moc nejíst!:) a vypijete(nealko - alko bude za nákupku k dispozici) a balíček na ochutnání domů.

Další doporučení:

  • oblečení, které můžete zničit (slibuju, že fotky z akce bez povolení nezveřejníme:)
  • gumovky - ideálně teplé
  • nenechávat si v pátek dělat nové gelové nehty
  • kamarády vegetariány nebrat a neříkat jim kam jedete na víkend

Kurz probíhá na statku se všemi hospodářskými zvířaty (www.statekuzviratek.cz) K dispozici bude velká kuchyně a teplejší domácí prostory, kdyby si někdo chtěl odpočinout a zahřát se. Je možné v omezené míře domluvit i přespání před nebo po akci.

Děti a psi jsou vítáni po domluvě. Bude zajištěno hlídání, teplý i studený výběh, spousta zvířátek a kamarádů.

Při dolmuvě předem je možné odkoupit zbívající části masa, ideálně po čtvrtkách/půlkách, za ceny příznivé a rovnou si je napytlíkovat do mrazáku.

Moc se na vás těšíme:)

 

Doprovodné fotky

  • 20141110-091422-ILL_5756.jpg
  • 20141110-091422-IMG_2171.JPG
  • 20141110-091423-ILL_8189.jpg
  • 20141110-091424-ILL_8261.jpg
  • 20141110-091424-ILL_8272.jpg

Odebírej náš newsletter

Posíláme tipy na nové kurzy, zajímavé a přínosné články. Informujeme o dění a vývoji projektu Naučmese.

Používáme cookies, abychom pomocí analýzy návštěvnosti mohli ladit Naučmese web a tobě připomněli kurzy, které tě zaujaly. Je to v pohodě?