8133870-indonesie-01.jpg

Jakub Fiala

Na Naučmese od 12. 3. 2017.

Jmenuji se Jakub Fiala. Více než 10 let se zabývám dovozem, pražením, balením a prodejem kávy.
Má cesta ke kávě nebyla přímá. Roku 2002 jsem začal s dovozem a prodejem exotického dřeva. Během této činnosti navštěvuji i odlehlé části Indonésie, Malajsie, Brazílie a dalších exotických zemí, jenž jsou nejen významnými exportéry dřeva ale i kávy. Takto jsem narazil na kávovníkové plantáže a poznal nejvzácnější kávu na světě Kopi Luwak. Aneb jak by řekl státní zástupce Cyril ve filmu Román pro muže "Mám jednoduchý vkus, spokojím se vždycky s tím nejlepším" :-)...tedy nejvzácnějším. Tak by to mohlo být ale nebylo. Vlastně to bylo spíše opačně. Během cest jsem často přenocoval i ve velmi skromném obydlí domorodých obyvatel malých od měst vzdálených vesnic. Tito milí vesničané mě seznámili s různými lokálními pochutinami. Mezi něž se jednoho dne připletla i cibetková káva. Pražená tradičně na pánvi, tedy pro mne příliš přepražená. Rozhodl jsem se tedy nakoupit vzorek zelené nepražené kávy a doma v Evropě si ji upražit. A tady začalo mé skutečné kávové dobrodružství. Během cest jsem se začal vyptávat na pěstování, zpracování, způsoby pražení kávy a čím více jsem se vyptával tím více se mi káva dostávala pod kůži. Pochopil jsem, že není pouze Arabika, Robusta či Liberika. Ochutnáváním, později cuppingem jsem zjišťoval, že káva má opravdu více chutí a aromat než víno a že její chuť nezáleží pouze na druhu, ale také na místě kde roste, jak je pěstována, zpracována. Mimochodem víte kolika kroky od zasazení až po šálek kávy projde každé zrnko kávy ? Jaký vliv má způsob sklizně, zpracování nebo pražení na výslednou chuť ? Jak si správně jednotlivé druhy kávy vychutnat aby pití šálku bylo skutečným gurmánským zážitkem bez obav ze zvýšeného tlaku či žaludečních potíží ? Jak poznat čerstvě praženou kávu ? Jak správně skladovat upraženou kávu aby nám vydržela co nejdéle opravdu čerstvá ? .. Ano, je mnoho tajemství ukrytých v každěm zrnku kávy. A je jen na Vás zda máte chuť poodhalit tato tajemství a proměnit pití kofeinu na zážitek který na Vás čeká v každém doušku lahodné čerstvě pražené kávy.
Zpět k mému profilu :-). Několik let jsem provozoval kavárnu, absolvoval různé baristické zkoušky, latte art kurzy, kurzy pražení kávy a další. Mám-li však úpřímně odpovědět co mne opravňuje k tomu nabízet vám kurzy o kávě vedené právě mnou ? Pak jsou to především spokojení zákazníci, kteří už na mých zážitkových kurzech či workshopech byli. Kterým jsem s radostí ukázal jak málo stačí k povýšení konzumace kofeinu na gurmánský zážitek. Kterým jsem ukázal jak si hned druhý den můžou začít připravovat lahodnou zdravou kávu bez nutnosti kupování drahých přístrojů. Kteří poznali, že správně upražená a připravená čerstvá káva je především zdrojem dobré nálady.
Pro ty co stále pochybují doporučuji navštívit náš eshop www.koopiluwak.eu nebo přímo naši zážitkovou prodejnu kávy a čajů v Brně na Rašínove ulici. Jedná se o ulici mezi Moravským nám. a ná. Svobody. Jste srdečně zváni.

A na závěr ještě jedna drobná připomínka. Ten komu se můj kurz nelíbí, nemusí jej platit ;)

Odebírej náš newsletter

Posíláme tipy na nové kurzy, zajímavé a přínosné články. Informujeme o dění a vývoji projektu Naučmese.