9hrdi3p0tgy990d-dsc-9483.jpeg

Hana Vovsová

Na Naučmese od 23. 10. 2014.

Jsem neutuchající hledačka, kterou zajímá, jak vše souvisí se vším. Jak se vztahy projevují v rodině, jak ovlivňují děti,  jejich zdraví a fungování. Zkoumám, jak je vše propojeno a jak si mohu vysvětlit věci, které vypadají jako náhody. 

Zastávám postoj, že si mohu vlastní život ovlivnit ve svůj prospěch, že ho mám ve svých rukách a za něho odpovědnost.

Je pro mě  důležitá naděje, že problémy, nemoci, mohu vyřešit, když vím, jak to udělat.

 

Před 40 lety jsem vyšla na cestu práce s dětmi a se studenty jako pedagog. 

Před 20 lety jsem začala studovat praktickou filosofii, která mi dala odpovědi na otázky, které jsem si v životě kladla. To co jsem vnímala ve své praxi, že vždy za něčím stojí určitá zákonitost a že je vše propojené, mi dávalo smysl. Tyto dvě velké záliby, práce s dětmi a zákonitosti života propojuji ve své praxi pedagoga, kde mě velmi pomáhají. Nacházím odpovědi, proč se děti chovají, tak jak se chovají, i když se nám nemusí líbit. Jsou součástí svých vztahů, stejně jako my, a dle svých vztahů jednají. Moc zajímavé téma, které mě stále baví. 

A co jsem za svou kariéru pedagoga dosud dělala?  

·        první pedagogická profese od roku 1984, kdy jsem pracovala jako učitelka na Speciální škole  jako speciální pedagog, výchovný poradce, třídní učitel / 1. - 9. třída/.

·       pracovala jsem s dětmi se širokou škálou postižení, poruchy učení, ADHD aj. Vytvářela jsem nové metody výuky pro zvýšení motivace a rozvoje kognitivních funkcí. Zřídila jsem na škole poradnu pro rodiče žáků, dyslektickou poradnu aj.

·     pracovala jsem na vysoké soukromé škole, vyučovala jsem praktický seminář a se studenty jsem pracovala na projektových úkolech. Vytvářela jsem studijní poradenství a poradenství pro studenty v tíživých životních situacích. Podporovala jsem studenty k překročení své komfortní zóny studiem na zahraniční škole. 

·       zajímala jsem se i o procesy v rodině s odlišným přístupem k výchově v zahraničí v Irsku, kde jsem pracovala s dětmi s ADHD.

·       nyní pracuji na základních školách jako speciální pedagog a jako učitel 1. stupně ZŠ.

·       je pro mě koníčkem motivace dětí k lepším výkonům a podpora jejich silných stránek, poznání a kompenzace slabých stránek. 

Zajímá mě, jak v dětech podpořit jejich vlastní odpovědnost k životu a ke  školním povinnostem. Mám kromě dětí ve škole i dobré možnosti uplatňování zkušeností a zkoumání fungování dětí u svých dvou vnuků předškolního věku, kteří jsou pro své rodiče velkou radostí, ale občas i  oříškem. 

·      Napsala jsem knihu o změně osobních postojů a vztazích, když jsem hledala svého manžela: Láska na první kliknutí.

Ráda předávám, co se mi osvědčuje v praxi. Pokud Vás možnosti řešení otázek spojených s dětmi zajímají nebo si s něčím nevíte rady, proberu to s vámi na mém kurzu.

 

 

 

Již uskutečněné kurzy:

Odebírej náš newsletter

Posíláme tipy na nové kurzy, zajímavé a přínosné články. Informujeme o dění a vývoji projektu Naučmese.