Úvodní kurz šperkařského smaltu

9e55y3z5xw5-kurzpeckurz.jpg

Kurz teď nemá vypsaný termín

Nech nám svůj e-mail – dáš tak lektorovi podnět k vypsání nového termínu. Jakmile jej vypíše, dáme ti obratem vědět.

Co kurz nabídne

Na Naučmese.cz delší dobu nabízím krátký (cca tříhodinový) základní Kurz výroby jednoho smaltovaného šperku pro začátečníky

Tento šestihodinový, nově vložený kurz Vám umožní proniknout do smaltu hlouběji. Můžete se dozvědět mnohem více informací a vyzkoušíte si více různých postupů a technik. Vzhledem k sušení, pálení, je časově ekonomičtější pracovat na několika věcech současně. Za cca dvojnásobnou dobu je tak obvykle možné stihnout mnohem více. Počet vyrobených kusů záleží na složitosti technik, do kterých se budete chtít pustit. 

Po absolvování kurzu si domů odnesete obvykle čtyři až pět smaltovaných šperků na mědi vyrobených různými technikami. 

Postup bude individuálně přizpůsoben možnostem a zkušenostem žáků. Kurz může absolvovat úplný začátečník i ten, kdo má již například základní zkušenosti s technickým smaltem.

Měděný podklad bude již připravený. Použít můžete základní geometrické tvary: kruh, obdélník, čtverec, půlkruh. Případně je možné vybrat z průmyslových měděných výseků, které jsou nejčastěji ve tvaru zvířátek. V případě, že si dokážete připravit měděný podklad podle vlastního návrhu, můžete si ho donést již připravený. Pracovat budeme s technikami, které jsou sice efektní, ale jsou snadnější a může s nimi zajímavých výsledků dosáhnout i začátečník. Veškerý potřebný materiál je v ceně kurzu, který se koná v mém ateliéru na Praze 1.

Komu je kurz určen

Kurz je vhodný pro toho, komu nestačí jednoduchý úvodní kurz výroby jednoho šperku a chce se dozvědět mnohem více informací a vyzkoušet si více postupů. 

Program

Úvodní posezení u kávy, kdy si o smaltu povíme více a společně vybereme vhodné techniky pro Vaše šperky. 
Délka celého kurzu je šest hodin. Program individuálně sestavíme podle Vašich preferencí. Technika smaltu stojí na opakovaném vypalování a vrstvení, teoreticky je možné jeden šperk vrstvit a pálit i více něž desetkrát. Obvykle budeme každý šperk cca třikrát až pětkrát vypalovat. Každé pálení zabere cca 2 minuty a poté se smalt hned z pece vyndává.

Smaltování není závod a nejde o kvantitu. Někdo si raději vyzkouší více šperků a každý pálí maximálně třikrát, nědo raději bude opakovaně vypalovat a ladit méně kusů. (Pro příklad některé své obrazy pálím i dvacetkrát a dělám na jednom i několik dní.) 
 

O smaltu

Na závěr přináším základní informace o pravém smaltu, protože v praxi se často setkávám s tím, že pro nezasvěcené není snadné si tuto techniku blíže představit. Řadu nejasností přináší i složitější a nepřesná terminologie tohoto slova v českém jazyce.

Pravý šperkařský smalt (email), vypalovaný přibližně při 850°C patří mezi tradiční uměleckořemeslné techniky. Více jak tři tisíce let byl smalt součástí nejluxusnějších předmětů, které barevně dotvářel. V současnosti je bohužel často zaměňován s „plotýnkovým (nepravým) smaltem“, který nemá s klasickým emailem nic společného.

Sklovina, která je základem pravého smaltu, by se při tak nízké teplotě nikdy neroztavila, proto bez dostatečně výkonné pece pravý smalt nikdy nemůžeme doma na vařiči vytvořit. Klasický smalt vyniká leskem, barevností i trvanlivostí, která se nemění po stovky let. Šperkařský smalt dále dělíme na opakní, transparentní a opálový. Nejčastěji se jako podkladový kov používá měd', stříbro, ocelový plech, případně zlato. Na rozdíl od keramiky je doba pálení krátká, přibližně dvě minuty, a výrobek můžeme opakovaně vrstvit a vypalovat. Postupným propalovaním mnoha vrstev vznikají jedinečné a neopakovatelné emailové efekty. Kromě šperkařského emailu existuje od 19. století i technický smalt (průmyslový), který se používá v tovární výrobě, ale je možné jej využít i pro výtvarnou tvorbu. Tyto barvy jsou obvykle opakní (neprůsvitné).

Existuje velké množství technik, které se svou náročností velice liší. Smalt je úžasně variabilní, protože můžeme jednotlivé druhy barev i postupů vzájemně kombinovat i upravovat. Své uplatnění nalezne ve špercích, objektech i obrazech. 

Doprovodné fotky

  • 1hnlfp7swn2-img-20181116-140507495-4-kopie-kopie.jpg
  • 9n7gruzpeq3-dscn8957.jpg
  • 3mppjgz1q4a-img-20181116-142511659.jpg
  • 6lu820m16ml-10105456-picnyu.jpg
  • 2dr4celw7b9-dscn8843.jpg
  • 7skirvzb8a2-dscn8969.jpg
  • 5bfgfg5shg7-dscn8977.jpg
  • 5fzc5ywv3z8-dscn8978.jpg
  • 4v8l0krglie-dscn9211.jpg
  • 54rxsfzlsgg-dscn9255.jpg

Odebírej náš newsletter

Posíláme tipy na nové kurzy, zajímavé a přínosné články. Informujeme o dění a vývoji projektu Naučmese.