Živě o výživě – Výroba domácího tempehu

5822450-em6b4501.jpg

Kateřina Halamová

Výživou a vařením se zabývám již přes deset let a sama na sobě jsem pochopila, že když se hovoří o výživě, tak hovořit jen nestačí. Je třeba ochutnat, ovonět, Více o lektorovi »

20150511-120852-tempeh2.jpg

Kurz teď nemá vypsaný termín

Nech nám svůj e-mail – dáš tak lektorovi podnět k vypsání nového termínu. Jakmile jej vypíše, dáme ti obratem vědět.

Tempeh představuje vydatný a posilující pokrm, který mohou konzumovat od dětí, dospělé až sportovce úplně všichni. Často je označován jako veganský sýr. Ocení ho nejenom vegetariáni a vegani, z mých zkušeností prostě chutná všem. Je skvělou náhražkou pro masitá jídla a pokrmy se sýrem či jídla z vařených luštěnin. Díky fermentaci, kterou tempeh prochází, je sója či jiná luštěnina a obilovina v něm obsažená dobře stravitelná a výživově bohatší. 

Výroba domácího tempehu ze sóji či rýže není vůbec složitá a ani k ní není potřeba speciálních přístrojů. Je jen potřeba vědět, jak na to:

  • jak se chová inokulum,
  • jak správně uvařit základní suroviny,
  • jak hlídat vlhkost a teplotu
  • jak inokulu vytvořit ty správné podmínky k dobrému růstu.

Pokud toto všechno víme, příprava domácího čerstvého tempehu se nám může stát stejně rutinní a jednoduchá, jako třeba příprava kváskového chleba. 

A teprve až ochutnáte chuť čerstvého tempehu!

Miluji sójovo-rýžový tempeh, který má jemnou delikátní oříškovou chuť. Vynikající je i tempeh čistě rýžový, cizrnový či hrachový. Domácí tempeh se nedá vůbec srovnávat s prodávaným tempehem ze zdravé výživy (ne, že by nebyl dobrý!!! ale .... chuť čerstvého tempehu je prostě jiná a určitě si jí zamilujete)

Na kurzu se naučíme základní recepty, jak s čerstvým tempehem pracovat, jak ho upravovat a jak ho ochucovat. Dělám z něj vynikající veggie burgry, náplň do tortill, rizoto, smažené plátky, marinované "flákoty" .... prostě tvořivosti se meze nekladou. 

Co se na kurzu naučíte?

  • Lety propracované know-how výroby domácího tempehu ze sóji a rýže.
  • Jak si doma tempeh vyrobit a kde pořídit vše potřebné – bez speciálního vybavení, přístrojů a pekárniček.
  • Naučíte se, jak z čerstvého tempehu vykouzlit vynikající pokrmy a další doplňující recepty (veganské dipy, omáčky, marinády a vhodné saláty)

Že nevěříte, že je to možné? Že není třeba speciální pekárničky? Ukážu Vám, že tempeh si může doma vyrobit každý z vás.

Co na kurzu dostanete?

  • Dostanete veškeré informace, díky kterým budete moci tempeh vyrábět nejenom doma, ale i pro svou restauraci, jídelnu či prodejnu – vše sepsané do jednoho souboru. Krok za krokem. Díky tomuto návodu nejde tempeh neudělat :)
  • Dostanete zdarma Inokulum na tempeh, takže nebude třeba ho shánět a kupovat za přemrštěné ceny.
  • Dostanete sepsané recepty na pokrmy s tempehem, které si společně připravíme, ale i na řadu dalších (to bychom všechno nestihli :)

Co si z kurzu odnesete:

  • vytištěný postup na výrobu tempehu a recepty s návodem a vypsanými surovinami
  • dobroty – co nesníme na kurzu, si rozeberete domů
  • založený tempeh na první domácí experiment
  • inokulum na tempeh

Co s sebou:

  • Můžete přijít opravdu hladoví, protože na kurzu budeme hodně jíst a ochutnávat a to zejména tempeh v jeho všemožných chuťových úpravách
  • vemte si s sebou nějaké nádobky na jídlo, odnesete si v nich domů, co na kurzu nesníme :)

Kurz trvá 4 hodiny. V ceně kurzu je zahrnuto vedení lektora, občerstvení z toho, co si na kurzu uvaříme / upečeme / vykouzlíme – vše z kvalitních čerstvých surovin.

Doprovodné fotky

  • 20150511-120851-tempeh2.JPG
  • 20150511-120851-tempeh 1.jpg

Odebírej náš newsletter

Posíláme tipy na nové kurzy, zajímavé a přínosné články. Informujeme o dění a vývoji projektu Naučmese.