Zážitková vycházka za jedlým býlím a květy na talíři
Věra Vačkářová
Celý svůj život žiji a pracuji s rostlinami v různých formách. Mou vášní jsou byliny, lidské tělo a naše duše. Ráda předávám radost ze života spolu s přijetím Více o lektorovi »
Termín je dostatečně naplněn – kurz proběhne, hurá!
Zbývá už jen poslední místo
Kurz již navštívilo 78 spokojených účastníků. Prohlédni si zpětnou vazbu ⇣
Poznámka k termínu
A proč zařadit do své kuchyně divoké plevele? Jsou plné jarní síly a mají obrovský tah na život a tu nám ochotně předávají v jídle, pití i ve vázách na stole. Na druhém dílu kurzu se potkáme v květnu.
Česnek podivný je tak "živý", že jej najdete i na Olšanských hřbitovech. I tady vlévají stále nový život :-).
Výprava za poznáním našich lokálních, divokých superpotravin.
Vzhůru do života! Živé jídlo - živí lidé! Proč zařadit do své kuchyně divoké plevele? Jsou plné jarní síly a mají obrovský tah na život a tu nám ochotně předávají v jídle, pití i ve vázách na stole. Učíme se pozorovat přírodu a vnímat sebe.
Přátelé,
víte, co za (ne)obyčejný plevel roste všude kolem nás na loukách, zahradách a podél cest?
Víte, že některé z nich jsou, zcela právem, označeny za domácí superpotraviny?
Víte, že poznáním a svými zkušenostmi s jedlými rostlinami přispíváte k udržitelnosti života a k rozvoji bohatství?
Nabízím výpravu za poznáním jedlých divokých rostlin. Ochutnáte jídla z nich připravená.
Ráda Vám pomohu rozpoznat jedlé plevele a květy v jejich fázích růstu. Někdy je známe jako velké a nepoznáme je malé, nebo naopak.
Cestou si ukážeme nejrůznější rostliny vhodné k jídlu, k pití i k pečení a k detoxikaci našeho těla.
Součástí vycházky je tentokrát malá ochutnávka hotového jídla z plevelů doma připraveného. Z mnohaleté zkušenosti vím, že chutnají mužům i dětem.
Divoké rostliny byly výživnou zeleninou našich předků. Jsou plné vitamínů, minerálů, enzymů, živin. Obsahují řadu prvků, které v konvečně pěstované zelenině nenajdete. Budete překvapeni delikátní chutí bršlice, ptačince, šťovíku, květy šťavele, hluchavek, fialek a dalších…
Z divokých rostlin připravíte celé menu od polévky až po dezert. Jenom potřebujete znát jak vypadají.Můžeme je použít ve formě čerstvých bylinných čajů nebo si je nakrájet do salátů, polévek nebo pomazánek, špenátů, jako oblohu. Jsou skvělé na SMOOTHIE. Vždy čerstvé a živé!
Duben a květen jsou měsíce hojnosti čerstvé a nechemické zeleniny. Sběrem si vyčistíte hlavu i tělo.
Co s sebou?
Misku se lžičkou na ochutnávku jídla. Vodu na pití. papír na vaše poznámky.
Sejdeme se za každého počasí. Vhodné oblečení: někdy svítí slunce , někdy pofukuje, někdy chvilku kape.
JARO je tu!
P.S. Jedlé kurzy dělám od r. 2012
Posílám k poslechu natáčení s rozhlasem:
Další zajímavé kurzy
Jak připravit kurz na Naučmese.cz
Jak na sociální sítě? Přednášky TOP lektorů z MiniFestu
Jak na investování
Jak si udělat logo a správné nastavit vizuální identitu značky?
Praha ,
Výroba barefoot sandálů
Praha ,
Nejoblíbenější kurzy tohoto týdne
Pečuj o své nohy - budou tě nosit ještě dlouho
Brno ,
Radkova Rétorika #1: „Poslouchají mě vůbec?“
Brno ,
Smysluplné rozhovory
Brno ,
Kurz lhaní
Praha ,
Jak na obsah jako profesionální kreativci
Praha ,
Kurz byl na krásném místě, přálo nám počasí a bylinkový piknik mě úplně uchvátil. Jídlo připravené z bylinek bylo tak výborné, jednoduché a velice chutné. Ochutnávku bylinek přímo z louky a ze stromů to jsem ještě nezažila. Díky Věře jsem si vyrobila své první bylinkové máslo. Děkuji, děkuji, děkuji. :-)
Je fajn že se kurzy s touto tématikou objevují na vašem webu.
Dnes je velmi oblíbené téma zdokonalování technologií,
přitom často zapomínáme na svůj vztah k přírodě a také na své vlastní "biotechnologie" .
Je dobré (a životně důležité) tyto dva směry skloubit dohromady.
Výborný kurz. Dozvěděla jsem se mnoho o jedlým "plevelu". Procházka krásným místem, mnoho chutí přírody. Suprová lektorka a parta žen, co se sešla. Byl to poučný i relaxační zážitek. Určitě doporučuji.
Kurz byl velmi zajímavý, přinesl mi i nový pohled na “plevel” bylinky, všem vřele doporučuji jak kurz tak paní Vačkářovou jako lektorku.
Kurz byl fajn, spíše pro začátečníky. Paní Vačkářová mluví srozumitelně a k věci. A bonusem kurzu je výborné jídlo, které obsahuje býlí a květy :)
Kurz hodnotím velmi dobře, byl mi přínosný.
Příjemná procházka, která osvěží zapadlé vědomosti anebo rovnou obohatí novými. Ochutnávka jídla v rámci procházky je opravdu super. Dle doporučení lektorky jsme si nasbíraly nálož jedlého plevelu a květů domů.
Na vycházku jsem se moc těšila a velmi se mi líbila. Není nad to jednou vidět než 100x slyšet. Paní Věra nám postupně přestavila jedlé rostliny, které jsme rovnou i ochutnaly nejen přímo z trávníku, ale i použité v salátu a pomazánce. Objevila jsem i pro mne dosud neznámou část Šárky. Rozšířila jsem si vědomosti o některých rostlinách, které jsem již znala a naučila se mnoho nového. Příroda je k nám velmi štědrá a i tady platí, že člověk vidí hlavně to, co zná. Procházka s paní Věrou obohatí zdarma Váš jídelníček a ještě prospějete svému zdraví! Určitě vyzkoušejte!
Kurz bych určitě každému doporučila. Byla to velmi příjemná procházka, dozvěděla jsem se spoustu nových informací. Kurz naprosto splnil má očekávání. Teď jsem si jistá, že si sama mohu nasbírat na procházce rostliny, aniž bych se bála, jestli jsou jedlé nebo ne.
Krásná procházka mnou zatím nepoznanou částí Divoké Šárky zpestřenou skvělým piknikem a ochutnáváním bylin, stromů i keřů. Od té doby se při procházení městem dívám, co všechno by se u cesty dalo sníst :) Rozhodně doporučuji.
Odpovídáš či reaguješ na tento komentář:
Dobrý den,
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědětchtěl bych se zeptat zda je tento kurz vhodný i pro děti?
Mám syna 10 let a nevím jestli to zvládne absolvovat se mnou?
Děkuji za odpověď.
MM
@Milan Magerčiak Dobrý den Milane, díky za dotaz. Určitě to váš 10.letý syn fyzicky lehce zvládne. Kurs absolvovala už řada dětí s rodiči, i mladší. Mnohé to vyloženě bavilo a hodně si kurz užily.
Zrušit odpovědět na tento komentář OdpovědětDobrý den budete zase někdy pořádat poznávací kurz na jedlé rostliny?
Zrušit odpovědět na tento komentář OdpovědětDěkuju za odpověď
@Věra Vačkářová Děkuji za odpověď. Prosím o informaci až bude kurz v Praze. Alena
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědět@Janecká alena Dobrý den Aleno, jsou prázdniny a vysoké teploty, tak je vše zpomalené :-). Ani pro jedlé plevele nyní neníúplně štastný čas - většinou jsou hořké, tuhé, vše zraje do plodů, do semen. Mám v plánu udělat pdzimní kurz Jedlých plevelů a bylin, tak jak je běžně nepoužíváme. Jinak Jedlé plevle na jaře : v dubnu a v květnu a červnu budou Byliny. Přeji krásné léto.
Zrušit odpovědět na tento komentář OdpovědětP.S. Můžete mi dát na sebe kontakt, abych vám dala včas vědět.
Dobrý den,
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědětráda bych se zeptala zda se kurz v příštím týdnu tj. 12.4.2018 uskuteční.
Pokud ano, můžete mi říci jaké rostliny lze po tak dlouhé zimě nyní sbírat?
Ptám se, protože ještě v tomto týdnu nejsou ještě pořádně vyrostlé ani kopřivy...
Děkuji
Eliška
@Eliška Červená Dobrý den Eliško, díky za dotaz. Kurz se uskuteční, neboť už všechno roste! Teploty vzrostly a ještě porostou! Díky hojným dešťům a vyšším teplota nastávají ideální podmínky pro růst rostlin. Plevele v tento čas jsou chu'tové křehké, šťavnaté a málo hořké. Rostou kopřivy, různé druhy česneků, pampelišky, užasný je už i můj oblíbenec ptačinec žabinec, bršlice , a další. Kvetou fialky, podběl, podléšky - i ty jsou k jídlu :-). Těším se na viděnou a přeji pěkné dny. Zdravím Věra
Zrušit odpovědět na tento komentář Odpovědět