Upeč si žitný chléb a pšeničnou focacciu

2i4pxrl8coqh8yt-radka-korenarka-l-16-of-49.jpg

Radka Balcarová

Ahoj, jsem Radka a osmým rokem se zabývám bylinkami a mícháním domácí přírodní kosmetiky a drogerie šetrné k životnímu přostředí. V listopadu 2022 jsem Více o lektorovi »

71rtiw8vhjnu3sj-zitnak-velky.jpeg

Kurz teď nemá vypsaný termín

Nech nám svůj e-mail – dáš tak lektorovi podnět k vypsání nového termínu. Jakmile jej vypíše, dáme ti obratem vědět.

                                           *****Žitná mouka, žitný kvásek, voda, sůl, semínka*****

Tak je to jednoduché :)

A kváskové pečivo má hodně blahodárných účinků:

  • je stravitelnější díky dlouhé fermentaci
  • výživnější díky celozrnné mouce
  • déle zasytí
  • vydrží týden i déle a nezplesniví

Chceš se naučit péct, ale zdá se ti to moc složité? Máš obavy, že ti kvásek (zase) nepřežije? Máš málo času? Nemáš hnětač ani pekárnu?

Společně tyto obavy rozpustíme! K upečení skvělého žitného chleba nepotřebuješ robota ani speciální troubu nebo pekárnu, nemusíš mít vypracovaný biceps, ani není třeba zůstavat o víkendu doma a pozorovat narůstající kvásek ;)

Stačí ti obyčejná trouba, vařečka a forma na chleba. 

Naučíš se:

  • krmit a udržovat žitný kvásek
  • zadělat těsto na zdravý a vydatný chleba z bio mouky
  • rozdíly v moukách a jaký typ mouky je nejlepší
  • jak do těsta přidávat semínka, ořechy a koření
  • upéct chleba v klasické troubě
  • jak chleba skladovat
  • jak oživit ztvrdlý bochník
  • jakých se vyvarovat chyb
  • upéct italskou foccaciu se sušeným nebo čerstvým droždím

Upečeš si:

  • celožitný nebo pšenično-žitný chlebík se semínky nebo bez
  • pšeničnou foccaciu s droždím ozdobenou dle tvé chuti

Odneseš si:

  • tebou zadělané těsto na chleba, které si doma upečeš
  • tvou focacciu, pokud ji rovnou nesníš :)
  • skleničku s žitným kváskem
  • podrobný manuál s recepty na další dobroty - bagety, housky, pizza z pšeničného kvásku
  • recept na bezlepkový pohankový chléb, který nakyne i bez kvásku, droždí či jiného kypřidla
  • dobrou náladu :)

Pokud nemáš formu na chleba, můžu ti objednat předem mou oblíbenou s keramickým povrchem.

Budu ti k dispozici i po kurzu a pošlu ti video s postupem přípravy chleba.

Přines si:

  • zástěru
  • skleničku na kvásek (pokud nemáš, napiš mi a zajistím)
  • nádobu s víkem na těsto

Jak to bude probíhat?

Sejdeme se u mě doma v komorním počtu a nejdříve dáme péct chleba, který připravím den předem. Mezitím si přičichneme ke kvásku, povíme si o moukách a zaděláme těsto na chlebík, který si pak upečete doma. Upečeme si taky oblíbenou focacciu - s olivami, kozím sýrem, rajčátky, oreganem..Mezitím si dáme chleba třeba s kozím sýrem s rajčátky nebo máslem a pažitkou.

Jak jsem se k pečení dostala?

Pekla jsem už občas dřív, ale pak přišlo mateřství a nebylo na něj tolik času. Po několikaleté pauze nastala doma karantén a já začla péct pro hladové sousedy :)

Chleba peču už přes 2 roky alespoň jednou týdně pro mou rodinu a přátele, kteří si jej moc oblíbili.

 

Radka

Doprovodné fotky

  • 7ca94y4r498boxn-dscf6976.jpeg
  • 2dlyl3dbyc7mhrt-rozkvas.jpeg
  • 4oshxyjs49g4glt-chleby-nenakynute.jpeg
  • 2bfgvc7qjcljc7d-chleby-nakynute.jpeg
  • 8jqrclr50w011rm-zitnak-patka.jpeg
  • 1ebwgnyzsvz9wd5-chleba-se-syrem.jpeg
  • 9aqtdhyl4l18icf-zitnak-rez.jpeg
  • 8616eiakf57wir3-focacci-z-kurzu.jpeg
  • 5cktnyc7jwt36qv-holky-zdobi-focaci.jpeg

Odebírej náš newsletter

Posíláme tipy na nové kurzy, zajímavé a přínosné články. Informujeme o dění a vývoji projektu Naučmese.