Tajemství špičkových čajů - kurz s degustací

Tomáš Tatranský

Tomáš Tatranský

Vystudoval jsem filozofii. V současnosti obchoduji na burze a pomáhám lidem orientovat se ve světě finančních trhů. Kombinuji dva přístupy: dlouhodobé investování do dividendových akcií a... Více o lektorovi »

Tajemství špičkových čajů - kurz s degustací

Kurz bohužel není aktivní

Nech nám svůj e-mail, dáme ti vedět, až bude kurz aktivní Sledováním kurzu dáš lektorovi podnět, aby kurz obnovil! ;)

Kurz již navštívilo 110 spokojených účastníků. Prohlédni si zpětnou vazbu ⇣

Čaj je po vodě druhý nejoblíbenější nápoj na světě, nápoj s tisíciletou tradicí, jehož prospěšnost pro lidský organismus potvrdila i současná věda. Byla by škoda omezit se na bezmyšlenkovitou konzumaci sáčkových čajů často nevalné kvality a nejasného původu, které nabízejí supermarkety. Na tomto kurzu získáte základní “čajovou gramotnost”, díky níž budete schopni si tento nápoj správně připravit a náležitě vychutnat. Zjistíte, že správná příprava kvalitního sypaného čaje není vůbec složitá, pokud si osvojíte několik základních návyků. 

V kurzu se mimo jiné dozvíte 

  • z jaké rostliny a z jakých jejích částí se získává pravý čaj
  • jaké jsou hlavní účinné látky, díky nimž je čaj tak blahodárný a osvěžující
  • z jakých oblastí pochází nejlepší a nejznámější čaje
  • jak se zpracovávají čajové lístky a k jakým chemickým procesům přitom dochází
  • jaké základní druhy čaje rozlišujeme a jaké jsou jejich charakteristiky
  • jaké pomůcky potřebujeme při přípravě sypaných čajů a jaké náčiní má především estetickou či obřadní funkci
  • jak zvolit správnou teplotu vody, správné množství čaje a vhodnou dobu louhování
  • jaké jsou základní nuance a styly při přípravě vícenálevových čajů
  • jak se zorientovat v klasifikaci čajů a v příslušných zkratkách jako FF, BOP, FTGFOP atd.
  • kde nakupovat prvotřídní sypané čaje za dobrou - i za překvapivě nízkou - cenu
  • jak správně skladovat sypaný čaj, jak dlouho vydrží různé druhy čajů čerstvé

V rámci řízené degustace ochutnáme tyto sypané, jednodruhové a vícenálevové čaje:

  • bílý čaj “Shou Mee Superior” - "obočí dlouhověkosti": kvalitní čaj z čínské provincie Fu-ťien
  • zelený čaj “Zhejiang Lung Ching” - "dračí studna": jeden z nejznámějších a nejvyhledávanějších čínských čajů
  • pu-erh “Yun Zhi Fang Zhuan Cha” - povzbuzující zelený přirozeně fermentovaný pu-erh; archivní čaj z roku 2007
  • oolong “Tie Guan Yin An Xi Superior” - "železná bohyně milosrdenství" jemně oxidovaný čaj příjemné chuti
  • oolong “Jun Chiyabari Himalayan Bouquet” - raritní vysokohorský středně oxidovaný čaj z Nepálu; ručně tříděné a rolované lístky
  • černý čaj “Dian Hong Gong Fu” - plně oxidovaný čaj medově-kouřové chuti z oblasti Yunnan, kolébky čaje; údajně oblíbený čaj britské královny

K čajům bude pro Vás připraveno i něco k zakousnutí.

Z kurzu si každý účastník odnese dva malé čajové dárky a PDF dokument o čaji nabitý informacemi i odkazy k dalšímu vzdělávání.

Doprovodné fotky

20140804-105609-02 Tea_druhy_600 20140804-105609-03 P1230713 600 20140804-105609-04 TEA_cover 600 20140804-105609-05 P1230715 - 600 20140804-105610-06 P1230687 - 600 20140828-013112-P1250700 - kopie

Odebírej náš newsletter

Posíláme tipy na nové kurzy, zajímavé a přínosné články a informujeme o dění a vývoji projektu Naučmese.