Škola RAW food: Jak začít se živou stravou

20150416-160859-fxc9151.jpg

Zuzka Lužná

Pracuji v Centru zdraví Brno a snažím se šířit myšlenky zdravého života mezi lidi. RAW food mě naprosto nadchlo už před několika lety a čím více se o něm Více o lektorovi »

20150416-160859-fxc9769.jpg

Kurz teď nemá vypsaný termín

Nech nám svůj e-mail – dáš tak lektorovi podnět k vypsání nového termínu. Jakmile jej vypíše, dáme ti obratem vědět.

Co si ukážeme: 

  • tipy na raw snídaně a svačiny
  • rychlokurz smoothie
  • jak si připravit raw dresinky a pomazánky
  • tipy na nejlepší saláty
  • rychlé a snadné zákusky, dezerty a cukroví
  • tajemství výroby raw pralinek
  • jak správně kombinovat potraviny. 

Moderní člověk se odnaučil vědomě vnímat jeden ze základních darů života: stravu. Věnujeme velké množství času, energie a peněz na svou zábavu, ale z jednoduchých a nádherných darů přírody se nedokážeme dostatečně radovat. Jídlo se každodenně může stát malou slavností, která nám připomene spojení s přírodou, musíme se jen znovu naučit ocenit jednoduché požitky života. Pokud navíc i dodržíme určitá pravidla zdravé výživy, pak se dočkáme mnohem hlubšího uspokojení, než u rychle zhltnutých nepřirozených potravin. Každé jídlo by tedy mělo být slavností a měli bychom jej připravovat s láskou a radostí.

Raw food - živá strava, syrová strava je pojem označující naprosto přírodní stravu, nevařenou, bez konzervantů, barviv a genetických úprav. Patří sem čerstvé ovoce, zelenina, ořechy, semena, luštěniny, za studena lisované rostlinné oleje, byliny a mořské řasy. Nekonzumuje se syrové ani tepelně upravené maso a jiné živočišné produkty například z mléka. 

V prvním momentě to každého gurmána musí vyděsit, ale věřte mi, že si velmi dobře pochutnáte. V rámci raw food je možné vytvořit mnoho neuvěřitelných kulinářských pochoutek, ze kterých se plnohodnotně nasytíte.

Příprava jídel probíhá mixováním, klíčením nebo vysoušením, a všechny tyto procesy dokážou připravit pokrmy, které na první pohled vypadají jako ty, na které jste zvyklí z tradiční kuchyně. Je tedy možné vytvořit nejrůznější koláče, dorty, sýry, pomazánky, pudinky a mnoho dalších báječně chutnajících pokrmů. Rozdíl je však ve složení a jejich přípravě. A co víc, vypadají a chutnají opravdu pohádkově!

Co na kurzu ochutnáte:

  • Makové smoothie
  • kokosovou chia kaši
  • mandlovou smetanu
  • raw čokoládový pudink
  • česnekovou pomazánku
  • raw tatarku z kešu
  • slunečnicový dresink
  • dva druhy salátů
  • rawfaello kuličky
  • raw jablečný koláč s drobenkou
  • tirawmisu 
  • raw pralinky

Několik receptů na ukázku uvidíte na bit.ly/rawrecepty

Odebírej náš newsletter

Posíláme tipy na nové kurzy, zajímavé a přínosné články. Informujeme o dění a vývoji projektu Naučmese.