Základy meditace

20140212-114542-dsc-4556-lr-003.jpg

Richard Vrdlovec

S jógou jsem začal podle knížek už jako desetiletý a vrátil jsem se k ní s intenzitou kolem roku 2004, když jsem pracoval v prestižních poradenských firmách a Více o lektorovi »

5b1rnwuvb6m-img-5015.jpg

Kurz teď nemá vypsaný termín

Nech nám svůj e-mail – dáš tak lektorovi podnět k vypsání nového termínu. Jakmile jej vypíše, dáme ti obratem vědět.

Kurz již navštívilo 199 spokojených účastníků. Prohlédni si zpětnou vazbu ⇣

Chtěli byste začít s meditací, která přináší tolik potřebné uvolnění, celkové zlepšení nálady a též zajímavé poznání? Není to nic těžkého, ale taky to nejde samo: je třeba se to postupně naučit.

Průběh kurzu

Začneme jednoduchými praktickými instrukcemi, abyste co nejdříve mohli samostatně meditovat doma; postupně je budeme upřesňovat a přidávat rady a teorii, která vám meditaci dále usnadní. Vše budu vysvětlovat srozumitelně, racionálně, vaše otázky jsou vítány. Nebudeme se pouštět do náboženství; půjde mi o vaše praktické výsledky a prospěch meditace v každodenním životě.

Technicky vzato učím v theravádové tradici meditaci satipathana-vipassana, neboli meditaci všímavosti-vhledu, v omezené podobě známou také pod rozšířeným názvem mindfulness. To je nejrozšířenější a dle mých zkušeností také laikům nejpřístupnější meditace. Lekce bývá rozdělena na čtyři části, informace se střídají s meditací a diskuzí, abyste se nenudili:

  • Úvodní instrukce a vedená meditace
  • Teorie a praktické tipy pro překonání překážek
  • Samostatná meditace
  • Otázky a odpovědi, zopakování hlavních poznatků

Každý týden se posuneme o krůček dál ve schopnosti meditovat, za osm týdnů zvládnete základy a většina účastníků již pocítí některý z efektů, prospěchů meditace. Budete-li pokračovat dále, přínosy se ještě zvětší. Během kurzu budete dostávat informační emaily s dodatečnými informacemi a na závěr podněty pro další rozvoj.

O lektorovi

Již více než 15 let praktikuji jógu, začal jsem fyzickým cvičením a postupně přidával další vrstvy které patří pod širší pojem jógy (rádža jógu). Po zkušenostech s různými technikami meditace (v hinduistických stylech) jsem před mnoha lety začal s meditacemi na dech (buddhistickou jógou). Učím je od poloviny roku 2014, poté, co jsem se dostal do hlubokých stavů meditace a přesvědčil se tak, že technika, kterou používám je správná a prospěšná.

Účastnil jsem se desítek meditačních ústraní, učil se od světově proslulých učitelů různých významných škol a z mnoha knih. Především časově rozsáhlou každodenní praxí jsem získal nezbytné znalosti a zkušenosti, které dokážu napojit na západní vědu a filosofii, kterou jsem vystudoval. Protože jsem však člověk praktický, byl jsem mnoho let zaměstnancem, nyní podnikám, snažím se tuto dvaapůl tisíce let starou meditaci učit co nejjednodušším způsobem, bez náboženského obsahu. Sám jsem musel nejprve projít klikatou cestou poznání (kterou bych vám chtěl ušetřit) a setkával se s nepřehlednou buddhistickou naukou na náboženském základě, abych postupně pronikal do praktických technik meditace. S těmito technikami je ale možné začít rovnou a není třeba být buddhistou či k tomu směřovat. Snažím se vysvětlovat teorii uchopitelnou zdravým rozumem a dávat praktické pokyny k meditaci, podle kterých může každý začít meditovat a tím měnit svůj život k lepšímu.

Názory minulých účastníků

Učil jsem již pár desítek kurzů a několik ústraní a setkal jsem se s velmi pozitivními reakcemi, jak např. "Takhle dobře mi to ještě nikdo nevysvětlil." :) Průměrná známka všech hodnocení od účastníků kurzu je 1,5. Mám z toho samozřejmě ohromnou radost a motivuje mě to k učení a dalšímu zlepšení.

"Odkud a kam tě kurz posunul?":

"Z mlhavé obecné představy o meditaci k jasné a konkrétní technice."

"Na kurz jsem šel s tím že už nějakou meditační zkušenost mám, předpokládal jsem že získám nové poznatky a přiměji se meditovat častěji, pravidelněji, což se povedlo."

"O meditaci jsem uvažovala dlouho, díky kurzu jsem konečně začala. Zatím hledám nejvhodnější čas během dne a formu, abych si z meditace udělala pravidelný denní rituál. To se mi ještě úplně nedaří a některé dny vynechávám. Podstatné pro mě ale je, že jsem začala :)"

"Velmi se mi líbila meditace v chůzi kterou rozhodně budu využívat, dobře jsem pochopil rozdíly mezi meditací samatha a vipassana a jejich účely."

"Základní povědomí jsem jeste pred kurzem mel, ale dozvěděl jsem se spoustu užitečných a praktických informaci, které využívám. Ukázal jsi mi, ze meditace muze byt i zabava a dá se dobre pouzit i pro pracující lid :)"

Co si vzít s sebou?

K meditaci nic nepotřebujete. K dispozici jsou podložky, polštáře k sezení či židle (opravdu není třeba sedět na zemi). Můžete si ráno obléknout takové oblečení, aby vás při sezení na zemi neškrtilo, nebo se na místě převléknout; já osobně to neřeším.

Termíny konání

Celý kurz trvá osm až deset týdnů; zde si můžete koupit první lekci a pak se rozhodnout, zda chcete pokračovat. Lekce se bude konat vždy v neděli, od 19:00 do 21:00.

Je důležité přijít na první/druhou hodinu, kde bude vysvětlena nezbytná technika. Pak lekce navazují volněji, takže je možné v případě potřeby i vynechat. Počítejte také s domácím cvičením, cca 10 minutami pro meditaci každý den.

Kapacita kurzu bývá zcela naplněna; pouze část účastníků přijde z Naučmese, takže se zde klidně přihlašte jako jedni z prvních, sami nebudete. 

A pro představu video z přednášky pro Creative Mornings:

Doprovodné fotky

  • 7888620-6757140-lotus-schodiste.jpg
  • 5229100-8679930-lotus-ven.jpg
  • 20141004-190259-Lotus.JPG

Odebírej náš newsletter

Posíláme tipy na nové kurzy, zajímavé a přínosné články. Informujeme o dění a vývoji projektu Naučmese.