Výroba smaltovaného šperku pro začátečníky

4nxybzedrtm-kurzsmaltu.jpg

Kurz teď nemá vypsaný termín

Nech nám svůj e-mail – dáš tak lektorovi podnět k vypsání nového termínu. Jakmile jej vypíše, dáme ti obratem vědět.

Co kurz nabídne

Po absolvování kurzu si domů odnesete jeden hotový smaltovaný šperk na mědi. Měděný podklad bude již připravený. Použít můžete základní geometrické tvary: kruh, obdélník, čtverec, půlkruh. Případně je možné vybrat z průmyslových měděných výseků, které jsou nejčastěji ve tvaru zvířátek. V případě, že si dokážete připravit měděný podklad podle vlastního návrhu, můžete si ho donést již připravený. Pracovat budeme s technikami, které jsou sice efektní, ale jsou snadnější a může s nimi zajímavých výsledků dosáhnout i začátečník. Veškerý potřebný materiál je v ceně kurzu, který se koná v mém ateliéru na Praze 1.

Komu je kurz určen

Kurz je vhodný pro toho, kdo chce jednorázově vytvořit jeden smaltovaný šperk pro sebe, nebo některého ze svých blízkých. Krátký (2,5 až 3 hodiny) kurz je ideální i pro toho, kdo si chce smaltování napoprvé jen vyzkoušet. Pokud se o smalt vážněji zajímáte a uvažujete o tom, se mu dále věnovat, doporučuji delší kurz, kde je možné již projít více technik a postupů. Na naučmese.cz nabízím zatím jen kurzy vhodné pro začátečníky a mírně pokročilé, ale pro náročnější zájemce je možné vytvořit kurz na míru.

Program

  • Úvodní posezení u kávy, kdy si o smaltu povíme více a společně vybereme vhodnou techniku pro Váš šperk. 
  • výroba smaltovaného šperku nám zabere cca 2,5 až 3 hodiny. Technika smaltu stojí na opakovaném vypalování a vrstvení. Takže šperk budeme cca třikrát až pětkrát vypalovat. Každé pálení zabere cca 2 minuty a poté se smalt hned z pece vyndává. 

 

O smaltu

Na závěr přináším základní informace o pravém smaltu, protože v praxi se často setkávám s tím, že pro nezasvěcené není snadné si tuto techniku blíže představit. Řadu nejasností přináší i složitější a nepřesná terminologie tohoto slova v českém jazyce.

Pravý šperkařský smalt (email), vypalovaný přibližně při 850°C patří mezi tradiční uměleckořemeslné techniky. Více jak tři tisíce let byl smalt součástí nejluxusnějších předmětů, které barevně dotvářel. V současnosti je bohužel často zaměňován s „plotýnkovým (nepravým) smaltem“, který nemá s klasickým emailem nic společného.

Sklovina, která je základem pravého smaltu, by se při tak nízké teplotě nikdy neroztavila, proto bez dostatečně výkonné pece pravý smalt nikdy nemůžeme doma na vařiči vytvořit. Klasický smalt vyniká leskem, barevností i trvanlivostí, která se nemění po stovky let. Šperkařský smalt dále dělíme na opakní, transparentní a opálový. Nejčastěji se jako podkladový kov používá měd', stříbro, ocelový plech, případně zlato. Na rozdíl od keramiky je doba pálení krátká, přibližně dvě minuty, a výrobek můžeme opakovaně vrstvit a vypalovat. Postupným propalovaním mnoha vrstev vznikají jedinečné a neopakovatelné emailové efekty. Kromě šperkařského emailu existuje od 19. století i technický smalt (průmyslový), který se používá v tovární výrobě, ale je možné jej využít i pro výtvarnou tvorbu. Tyto barvy jsou obvykle opakní (neprůsvitné).

Existuje velké množství technik, které se svou náročností velice liší. Smalt je úžasně variabilní, protože můžeme jednotlivé druhy barev i postupů vzájemně kombinovat i upravovat. Své uplatnění nalezne ve špercích, objektech i obrazech. 

Odebírej náš newsletter

Posíláme tipy na nové kurzy, zajímavé a přínosné články. Informujeme o dění a vývoji projektu Naučmese.