Svět v hledáčku - workshop pro začínající kameramany a režiséry

20150306-125628-1899907-10201204098419208-609093935-n-1-.jpg

Petr Špetla

Jmenuji se Petr Špetla, ale většina lidí mě zná jako Lachtana. Pocházím z Úpice u Trutnova. Kamera mi přirostla k ruce v osmnácti, kdy jsem dostal možnost Více o lektorovi »

20150402-191947-svet-v-hledacku-workshop.jpg

Kurz teď nemá vypsaný termín

Nech nám svůj e-mail – dáš tak lektorovi podnět k vypsání nového termínu. Jakmile jej vypíše, dáme ti obratem vědět.

Svět v hledáčku je prvním ze tří typů workshopů, které nabízím na svém webu http://petrspetla.cz/. Je určen pro začínající filmaře, kameramany nebo režiséry a jeho náplň je ryze teoretická.

Workshopy

Zkušenosti

Workshopy stavím na základě vlastních zkušeností a ani u teoretického workshopu nepřijdete o cenné rady z praxe.

Čas

Uvedená délka workshopů je pouze orientační a v případě zájmu není problém jakýkoliv z nich prodloužit. Důležitá je spokojenost účastníků. Vzhledem k tomu, že jde o velký objem informací, dovysvětluji v případě zájmu nejasnosti zpětně na dálku.

Ebook zdarma

Absolvent workshopu dostane zdarma 100 stránkový ebook Svět v hledáčku.

Kontakty a další výhody

Během kurzu můžete získat cenné kontakty, poznat nové kolegy a vyměnit si s nimi vlastní zkušenosti. Každý absolvent navíc dostane slevové poukazy na další služby a rental techniky.

Reel lektora kurzu:

 

Obsah workshopu:

1. Digitální revoluce

2. Jak si vybrat správnou techniku

2.1. Výběr záznamového zařízení podle druhu práce

2.1.1. Zpravodajství

2.1.2. Hraná tvorba

2.2. Popis vlastností kamer a fotoaparátů

2.2.1. Rozlišení

2.2.1.1. Aliasing

2.2.2. Poměr stran - formát obrazu

2.2.3. Typ snímacího čipu

2.2.3.1. CCD snímací čip

2.2.3.2. CMOS snímací čip

2.2.3.2.1. Rolling shutter efect

2.2.3.2.2. Moaré

2.2.4. Velikost snímacího čipu

2.2.5. Crop factor

2.2.6. Ohnisková vzdálenost

2.2.7. Objektivy

2.2.7.1. Optické vady objektivů

2.2.7.1.2. Chromatická aberace

2.2.7.1.3. Sférická vada

2.2.7.2. Čištění objektivů

2.2.8. Formát videa a kodek

2.2.8.1. RAW formát

2.2.8.2. Barevný prostor

2.2.8.3. Datový tok

2.2.8.4. Komprimace snímků

2.2.9. Paměťové karty

2.3. Zvuk

2.3.1. Mikrofony

2.3.1.1. Princip mikrofonu

2.3.1.1.1. Dynamické mikrofony

2.3.1.1.2. Kondenzátorové mikrofony

2.3.1.2. Vlastnosti mikrofonu

2.3.1.2.1. Frekvenční charakteristika

2.3.1.2.2. Směrová charakteristika

2.3.1.2.2.1. Kardioidní charakteristika

2.3.1.2.2.2. Úzce směrová charakteristika

2.3.1.3. Typy mikrofonů

2.3.1.4. Protivětrná ochrana

2.3.1.5. Pop filtr

2.3.1.6. Druhy zapojení

2.3.2. Externí rekordér

2.4. Gripová technika

2.4.1. Stativ

2.4.2. Slider

2.4.3. Steadycam

2.4.4. Jeřáb

2.4.5. Dolly

2.4.6. Cablecam

2.4.7. Copter

2.4.8. Další gripová technika

3. Nastavení fotoaparátu: expozice a vyvážení bílé

3.1. Expozice

3.1.1. Clona (Iris)

3.1.1.1. Chování clony v praxi

3.1.2. Rychlost závěrky (shutter speed)

3.1.2.1.1. Neduh závěrky

3.1.3. Citlivost (ISO)

3.1.4. ND filtr

3.1.5. Polarizační filtr

3.1.6. Pomůcky k nastavení expozice

3.1.6.1. Histogram

3.1.6.2. RGB parade

3.2. Vyvážení bílé

4. Kompozice

4.1. Pravidlo třetin

4.2. Zlatý řez

4.3. Trojúhelníková kompozice

4.4. Symetrická kompozice

4.5. Diagonály a linie

5. Velikost záběru

5.1. Velký celek (VC)

5.2. Celek (C)

5.3. Polocelek (PC)

5.4. Polodetail (PD)

5.5. Detail (D)

5.6. Velký detail (VD)

5.7. Point of view (POV)

6. Střihová skladba

6.1. Střihová osa

6.1.1. Pravá a levá kantna

6.1.2. Protipohled

7. Nastavení horizontu

7.1. Na spodní horizontální linii

7.2. Na střed

7.3. Na horní horizontální linii

8. Rakurs - sklon kamery

8.1. Nadhled

8.2. Podhled

8.3. Nahnutí linie obzoru

9. Optická kresba

9.1. Deformace perspektivy

9.1.1. Širokoúhlé objektivy

9.1.2. Teleobjektivy

10. Hloubka obrazu

11. Hloubka ostrosti

12. Pohyb kamery

12.1. Panoramatický pohyb - švenk

12.2. Nájezd

12.3. Odjezd

12.4. Pohyb kamerového jeřábu

12.5. Záběr z ruky

13. Kontrast scény

14. Světla

15. Příklady nasvícení

16. Color grading

16.1. Korekce obrazu

16.2. Grading

16.2.1. Vinětace

16.2.2. Teal and orange

Odebírej náš newsletter

Posíláme tipy na nové kurzy, zajímavé a přínosné články. Informujeme o dění a vývoji projektu Naučmese.